Održana Skupština BNF-a u Njemačkoj: Kroz BNF učestvujete u najvažnijim projektima za Bošnjake

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Danas (9.10.2021) u Frankfurtu je održana Skupština Bošnjačke nacionalne fondacije Njemačke, kojoj je učešće uzelo više stotina Bošnjaka iz cijele Njemačke i okolnih država, te matice Bosne i Hercegovine i Sandžaka.
Skupština je održana pod predsjedavanjem predsjednika BNF-a muftije sandžačkog hfz. Abdurrahman ef. Kujevića, i novoizabranog predsjednika ogranka BNF-a u Njemačkoj Haruna Merdića.

Muftija Kujević je podvukao da je BNF nastala sa ciljem obezbjeđivanja funkcioniranja najznačajnijih nacionalnih institucija, prije svega BANU i SBK i projekata, pobrojao najznačajnije do sada realizirane projekte, te promovirao novo mlado rukovodstvo fondacije u Njemačkoj koje će u narednom periodu voditi proces promocije, uvezivanja i učlanjenja.
Merdić je obavijestio prisutne o dosada poduzetim aktivnostima na polju registracije i stavljanja u funkciju fondacije na području Njemačke, predstavio strukturu organizacije i načine pristupanja u učlanjenja.

U svojstvu specijalnog gosta, ideologa i osnivača BNF-a i drugih nacionalnih institucija, putem video linka iz prostorija BANU iz Novog Pazara obratio se i akademik Muamer Zukorlić Muftija.
Akademik Zukorlić je izrazio zadovoljstvo i uputio čestitke organizatorima i prisutnima na uspješnoj orgaizaciji i okupljanju velikog broja istaknutih pojedinaca i predstavnika značajnih organizacija, uprkos svim aktualnim preprekama, te mladom rukovodstvu ogranka u Njemačkoj poželio puno uspjeha.
On je kazao da je, u nedostatku matične države, osnovni cilj i smisao osnivanja nacionalnih organizacija podizanje svijesti o važnosti nacionalnih interesa, a da su upravo one osnovni okvir i zaštita od loših stvari koje su nam se dešavale u daljoj i bližoj u prošlosti ali i sadašnjosti, te da učešćem u BNF-u se direktno učestvuje u procesu podizanja nacionalne svijesti kroz projekte lepeze nacionalnih organizacija i projekata koji će se finansirati iz budžeta BNF-a.

Akademik Zukorlić je na kraju obraćanja pozvao sve prisutne da se uključe u rad ogranaka BNF-a u državama u kojima žive i time daju doprinos radu i razvoju projekata od nacionalne važnosti.
Na Skupštini su govorili i predsjednici ogranaka BNF iz Danske, Švajcarske i Švedske, Ibiš Rešović, Senad Sejdović i Nermin Širbić, te predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore Mithat ef. Mujović. Moderator je bio hfz. Hilmija Redžić.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img