Jukić: Da li je Fejzbuk nekom zasmetao ili se otvara prostor za novu socijalnu mrežu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Svijet je u ponedjeljak šest sati sati bio bez Fejzbuka, Instagrama, kao i servisa za poruke mesindžera i Vocapa. Ovo je bio drugi udarac nakon što je kompanija optužena da učestalo daje prednost profitu umjesto suzbijanju govora mržnje i dezinformacija.

Stvar je unutarnje opstrukcije. Fejzbuk u prethodnih nekoliko mjeseci pod stalnim je pritiskom javnosti zbog izvještaja o forsiranju profita u odnosu na korist koju imaju korisnici njihovih platformi. Dolazimo do strašnije činjenice da je fejzbuk znao za sve to. Fejzbuk zna da njihov servis Instagram nepovoljno utječe kod djevojčica, kaže prof. Samed Jukić IUNP

I to je samo dio onoga što piše u izvještaju. Međutim, Fejzbuk sve to zanemaruje u korist novca

Da li su oni na tom svjetskom planu zasmetali nekom pa je pokušao na neki od načina spustiti njegovu vrijednost, da li se možda sprema prostor za neku novu socijalnu mrežu, što nije isključeno I to će vrijeme pokazati.

Da podsjetimo, nakon pada društvenih mreža kompanija Fejsbuk okrivila je “neispravnu promjenu konfiguracije”. U trenutku kolapsa, tržišna vrijednost Fejzbuka srušena je za više od 50 milijardi dolara. Oglasio se najpoznatiji svjetski uzbunjivač Edvard Snouden poručivši i da su “pad Fejsbuka, Vocapa i Instagrama primjer kako razbijanje određenog monopola na najmanje tri dijela uopšte nije loša ideja”.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img