Home Vijesti Održana javna rasprava o zaštiti životne sredine

Održana javna rasprava o zaštiti životne sredine

135
0

Jedan od najvećih globalnih problema sa kojima se suočava današnje društvo je briga za okruženje u kome se živi, odnosno životna sredina.

Na današnjoj javnoj raspravi zaštiti životne sredine govorilo se o brojnim problemima sa kojima se suočavaju građani Novog Pazara kao što su kvalitet vazduha, sanacija deponija, održavanje higijene grada kao i odlaganje otpada.

Predsjednica Savjeta za zaštitu životne sredine Malića Plojović istakla da svi moramo zajedno da radimo na poboljšanju kvaliteta životne sredine.

„Što se tiče životne sredine u našem gradu, uvijek može bolje, mi nemamo neku tešku industriju koja toliko zagađuje životnu sredinu ali je jako bitno da svi moramo zajedno da radimo na poboljšanju kvaliteta životne sredine jer životna sredina nije za pojedince, životna sredina je za sve nas.“

Odbornica Stranke pravde i pomirenja Sadika Džanković naglasila da je životna sredina u našem gradu jako ugrožena.

„Ako znamo da su komponente života voda, vazduh, zemljište onda nam to sve govori o tome koliko je ugrožen život građana u ovom gradu. Bili smo na ovom sastanku, propratili smo rad, jako smo aktivni, oprezni i budni baš kada je u pitanju zaštita životne sredine. Plan je istaknut, propratili smo ali u svemu tome nekako nas zabrinjava to što se stalno donose neki planovi i projekti ali se ne realizuju. Činjenica je da u našem gradu, opštini i ustanovama gdje se upravo sve to radi, forma je stalno ispunjena i planovi su stalno od tačke do tačke decidni ali na polju realizacije planova smo jako šturi. Pitanje napajanja vode građana ovog grada, svi znamo da je tu izvor rijeke Raške, da se napajamo sa filtera našeg i samo bih jednu činjenicu da podijelim sa građanima. Negdje od 568 provjera u toku godine 7 je provjera bilo neispravno, grad je pio tu vodu a da građani nisu bili u toku ili su slabo obaviješteni da voda nije bila ispravna niti bakteriološki, niti hemijski, što je zabrinjavajuće.“

Donošenje i sprovođenje odluka kojima se obezbjeđuje usklađenost interesa zaštite životne sredine i interesa ekonomskog razvoja imaju za cilj da se sačuva i unapredi kvalitet životne sredine za sadašnje i buduće generacije.