Predsjednik Mešihata primio predstavnika Protestanske crkve u Bavarskoj

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Dana 27.09.2021. godine, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić primio je grupu kršćanskih teologa predvođenu dr. Rainerom Okslenom, predstavnikom Protestantske crkve za islamska pitanja u njemačkoj oblasti Bavarska.
Tom prilikom, predsjednik Mešihata istakao je značaj njemačke države za veliki broj Bošnjaka koji u njoj žive i rade, s posebnim akcentom na ulogu bošnjačkih džemata u toj zemlji. Naglasio je da iako naši džemati u Njemačkoj uživaju mnoga prava, ova velika država bi trebala napraviti važan iskorak tako što bi priznala islam kao religiju.
Dr. Okslen je domaćina informisao da ima dobru saradnju sa Islamskom zajednicom Bošnjaka u Bavarskoj na čelu sa glavnim imamom Izet ef. Bibićem, te da je često učesnik međureligijskog dijaloga koji se u toj zemlji organizira.
Muftija Dudić je naglasio da je Njemačka uređeno društvo i da su pred našim vjernicima tri vrste izazova: asimilacija, izolacija i integracija, te da je naša preporuka, a njihova obaveza da budu integralni dio njemačkog društva. Međutim, istakao je, Srbija bi, po uzoru na Njemačku, trebala poraditi na ukidanju dvojnih standarda prema manjinskim vjerskim zajednicama. No, bez obzira na sve, zaključio je predsjednik Mešihata, Islamsku zajednicu ništa neće pokolebati u promoviranju dobra, suživota i tolerancije.
Nakon toga gosti su sa domaćinima obišli Altun alem džamiju.

              

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img