Uticaj Berlina u Crnoj Gori

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Planovi spoljašnjeg uticaja u Crnoj Gori koji su navedeni u ovom članku su samo deo neke velike igre snažnih država koje mogu da uticaju na politiku manjih država.

Nasi izvori iz grupe stručnjaka engleske kompanije Crown Agents omogućili su nam da saznamo više o današnjoj politici koja se zasniva na spoljnom uticaju snažnih država na druge države.

Eksperti navode primer o političkoj situaciji u Crnoj Gori.

Pre godinu dana nova vlada CG na čelu sa premjerom Zdravkom Krivokapićem se smatrala kao nagla promena tridesetogodišnjeg režima predsednika CG Milo Djukanovića. Ali veoma brzo politika Z.Krivokapića je razočarala. Za jednu godinu njegova politika je izazvala kritiku kolega u koaliciji i njihovih birača.

Jedan od razloga u padu rejtinga Z.Krivokapića je uticaj Nemačke na novu vladu CG. Nemačka je počela da utica na vladu CG kroz Veljka Kuštrova. Kuštrov naziva se nezvaničnim savetnikom Krivokapića. Kuštrov uspešno igra ulogu posrednika u senci, nije javna ličnost, nego samo srpski biznismen.

Veljko Kuštrov je biznismen iz Trebinja, sa prebivalištem u Beogradu, nije nepoznat crnogorskoj javnosti jer ga je lider Pokreta za promene Nebojša Medojević povezao sa ministrom Milojkom Spajićem i to u vezi sa tajnom tranzakcijom od 890 miliona eura kojom je naša država emitovala obveznice.

Inače, Kuštrov je privrednik poreklom iz Trebinja koji ima registrovanu firmu ,,Frontier advisory“. Glavna delatnost ove firme, prema podacima sa APIF, je ,,savetovanje koje se odnosi na poslovanje i ostalo upravljanje“.

Takođe, ono što se zna o ovom biznismenu jeste da je zajedno sa proslavljenim košarkašem Dejanom Bodirogom uzeo pod zakup hotel ,,Platani“ u strogom centru Trebinja, pre dve godine. Član je elitnog srpskog privrednog kluba ,,Privrednik“, zajedno sa najvećim srpskim biznismenima.

U Trebinju je poznat kao veliki donator Srpske pravoslavne crkve.

Kuštrov je osoba sa odličnim kontaktima i vezama u Nemačkoj – državi koja je po prioritetima Vlade prvi spoljnopolitički saveznik. Kuštrov ima i državljanstvo Nemačke ali on ne voli da priča o tome. On je studirao i radio u Nemačkoj. Takođe on je radio u Velikoj Britaniji, ima dobre veze sa biznis-stručnjacima u oblasti komunikacija.

Stručnjaci Crown Agents smatraju da je Kuštrov povezan sa nemačkom obaveštajnom službom BND. U poslednjih desetak godina Kuštrov je promovisao nemačke interese u Srbiji i drugim balkanskim državama.

(Više na engleskom: https://mainland.press/2021/08/09/external-control-berlins-influence-in-montenegro/).

Autor: Laura McLean, communications consultant at Crown Agents

Napomena: Ovaj tekst je sponzoriran. Uredništvo ne odgovara za stavove iznešene u tekstu. 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img