Home Vijesti U Novom Pazaru otvoren turski konzulat

U Novom Pazaru otvoren turski konzulat

195
0

Svečanim presijecanjem vrpce otvoren je Generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru. Radit će, prema riječima generalnog konzula u interesu svih građana i kako bi privukli što više investicija u Sandžak.

– U saradnji s TIKA-om, Institutom Junus Emre, Upravom za vjerska pitanja Diyanetom radit ćemo sve što budemo mogli kako bismo doprinijeli razvoju Sandžaka kojeg vidimo kao čvrstu vezu između naših zemalja kao I na podizanju prosperiteta naše braće u Sandžaku, kazao je Bašar Bašol generalni konzul R. Turske u Novom Pazaru.

– Saradnja između Turske I Srbije napreduje u svakoj oblasti. Neprestano postavljamo nove ciljeve u trgovini turizmu, kulturi. Naša ulaganja rastu iz dana u dan, rekao je Hami Aksoy ambasador Turske u Srbiji.

 

Poruku predsjednika Aleksandra Vučića u povodu otvaranja konzulata prenio je šef srbijanske diplomatije.

– Odnosi Republike Srbije sa Republikom Turskom su veoma važni kao što su nam itekako važni odnosi s našim komšijama, našim prijateljima, braćom I sestrama Bošnjacima jer nam je želja da u onom što jesu ekonomski uspjesi Srbije u onome što jeste napredak Srbije na svakom koraku itekako uživaju I imaju mogućnost da to osjete naši sugrađani bošnjačke nacionalnosti, istakao je Nikola Selaković ministar vanjskih poslova Srbije.

Šef turske diplomacije podsjeća da su predsjednici Vučić I Erdogan još 2019. Najavili ovaj događaj a Turska je ponosna jer je prva zemlja koja u Novom Pazaru otvara konzulat.

– Nadam se da će otvaranje Generalnog konzulata Republike Turske u Novom Pazaru biti povod unaprijeđenju I jačanju naših veza I saradnje I koristim ovu priliku da vam čestitam svečano otvaranje generalnog konzulata, poručuje Mevlud Čavušoglu ministar vanjskih poslova Turske.

Putem video poruke obratio se I predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.  Čavušoglu će u pratnji ministra građevinarstva obići i gradilište firme Tasyapi, koja izvodi radove na putu Novi Pazar – Tutin, a svečano je otvorio dvoranu Sportske akademije „Douš“, koju je prema nalogu turskog predsjednika obnovila firma iz te zemlje.

Izvor: SANA