Home Vijesti ZZJZNP: Jučer 110, danas 125 hospitalizovanih u Opštoj bolnici

ZZJZNP: Jučer 110, danas 125 hospitalizovanih u Opštoj bolnici

168
0

Osim što je nestabilna i zabrinjavajuća, epidemiološka situacija u Novom Pazaru je i nepredvidiva. U porastu su svi parametri.

Tokom jučerašnjeg dana imali smo 322 pregleda u obje ambulante, od kojih je 195 prvih pregleda. Od jučerašnjih 213 poslatih uzoraka PCR testiranih od pristiglih 200 pozitivno je 85 od kojih 83 novootkrivena slučaja. Od 163 testirana na brzi test 100 je pozitivnih. Zabrinjavajući je I broj hospitalizovanih pacijenata. Jučer 110, danas 125. Jučer 20 prijema i 4-5 otpusta. Na osnovu svih brojki zaista je zabrinjavajuće, kaže dr. Majda Iković portparol ZZJZNP

Istovremeno, ustaljena praksa bez poštivanja prituvepidemioloških mjera, uz mnogo skupova na malim prostorima, povratnike s godišnjih odmora, veliki priliv dijaspore. Sve to je, kako kaže, učinilo da situacija bude kakva jeste.

Od 125 hospitalizovanih imamo sporadične slučajeva da su vakcinisana lica. Sve su uglavnom nevakcinisani hospitalizovani u bolnici. Svi pacijenti su sa srednje teškom kliničkom slikom. Svi zaraženi ostvarili su kontakt na nekom masovnijem skupu ili okupljanju

Na pitanje, može li sistem izdržati ovakvu situaciju, odgovara

Zdravstveni sistem će izdržati, nadamo se, i ovog puta

Sutra počinje i nastava u školama. Predstavnici Zavoda održali su sastanke s direktorima. Odrađene su dezinfekcije, predložene mjere koje su bile na snazi I tokom protekle školske godine. Još jednom apel da se svi prosvjetni radnici vakcinišu.