Otvaranje opštine Sjenica prema selima – Sugubine dobilo asfalt

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Dolaskom Stranke pravde i pomirenja na čelo vlasti u opštini Sjenica otpočela je nova, svijetla stranica otvaranja opštine prema selima. Jedan od osnovnih postulata programskih načela Stranke pravde i pomirenja bio je da se podjednako treba ulagati i u selo i u grad. S’ tim u vezi – selo Sugubine, koje je kroz historiju iznjedrilo brojne sandžačke velikane, dobilo je asfalt. Nošen emocijama, u svojstvu domaćina obratio se šef odborničke grupe SPP-a u Sjenici Fadil Nikšić. Ovo je poseban dan za sve Sugubljane, ističe.

“Evo šta je naš Muftija uradio za ovaj kraj i šta će još uraditi. Ovo je prvi ozbiljan projekat za naš kladnički kraj, a biće ih još i za Boroviće i za Kladnicu i za Ursule i za Fijulje, Ponorac, ma za sva mjesta. Mi smo krenuli sa jednom ozbiljnom politikom, partnerskom politikom sa Vladom Republike Srbije. Ne mogu da se ne zahvalim braćo moja draga jednom mladom efendiji koji je došao tačno prije 35 godina i posijao jedno sjeme i udenuo šehade u nas dječake koji smo bili od 5 godina tada. To je naš uvaženi muftija dr. Mevlud Dudić. Bio je imam ovog sela tačno prije 35-36 godina. I danas nas taj iskreni šehadet drži na tom pravom putu. Ja sam danas presrećan, a i emocije mi halalite”, kazao je Fadil Nikšić,

Poseban gost ovog dana bio je muftija dr. Mevlud ef. Dudić koji je, tada kao mladi softa, boravio u Sugubinama. Iz ovog sela, kaže, nosi najljepša sjećanja.

“Tad su me odredili za ramazan ‘86-te godine, iako nisam planirao tu da budem. Ramiz efendija me tada nije imao gdje, pa me pošalje na, kako kaže, najzabitije mjesto. Nije htio niti jedan hodža tu da bude i ostane, a mene bilo sramota kao student prve godine, a iz Sarajeva me poslali, da pobjegnem, jer su ranije i kasnije svi bježali. Ja kažem sebi – izdržaću mjesec dana. Prošlo je 35 godina od tog vakta, autobusom iz Sjenice, mnogo lošim makadamom smo prišli ovdje do Sugubina, a onda blatnjavim putem pješice do porodica Kurtovići, Lakote, Rožajci i Nikšići. Jedno veliko iskustvo nosim iz tog perioda – dobre ljude i domaćine sam tad upoznao. Prevario se Ramiz efendija, mislio tamo loše, a meni najljepše bilo. Hvala mu na tome”, kazao je muftija dr. Dudić.

Mještanima čestitao i predsjednik opštine Sjenica Munib Mujagić. Obećao još investicija u putnu infrastrukturu u narednom periodu.

“Čestitam asfalt Sugubljanima na zadovoljstvo sviju nas. Vjerujem da je ovo jedan ohrabrujući trenutak i da će ovakvih trenutaka i putnih pravaca biti svake godine sve više i više. Ono što sa mjesta predsjednika opštine mogu da vam obećam da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da što više projekata radimo i izgrađujemo i u sferi putne infrastrukture i u vodovodnoj infrastrukturi, ali jednako tako i u zapošljavanju – ono što je jedan od naših najvećih problema. Mogu da vam obećam da ćemo uložiti i sve svoje snage i kapacitete i da vas nećemo obrukati”, kazao je predsjednik opštine Sjenica Munib Mujagić.

U svojstvu izaslanika predsjednika SPP-a akademika Muamera Zukorlića prisutnima se obratio i predsjednik političkog savjeta SPP-a dr. Admir Muratović. Ovako izgleda, podvlači dr. Muratović, kada se jedno mjesto oslobodi političkog ropstva.

“Kada sam, Fadile, te 2007. godine prvi put bio u prilici da uđem u ovo mjesto, neki drugačiji oblaci od ovih danas su bili nadvili ovaj naš kraj. Tada smo uspjeli, uz pomoć Gospodara Svjetova, da pobijedimo ono što se tad spremalo ovom narodu, a dugo godina nakon toga da donesemo prošle godine i dugo željenu slobodu ovom narodu. Ja svjedočim pred Bogom da ljudi koji ovde opštinu Sjenica zajedno sa svojim koalicionim partnerima su ove godine uradili sve što su mogli da bi svi vi koji živite ovdje osjetili boljitak, osjetili blagodat svoje, domaćinske vlasti. Ovom prilikom se zahvaljujem i svim koalicionim partnerima koji su zajedno sa Strankom pravde i pomirenja uspjeli da stabilizuju prilike u Sjenici. Predsjednik je kazao očekujemo podršku, posebno danas, posebno ovih dana. Sve ovo je na ispitu. Nije se slučajno desilo ono što se desilo prije 15 dana. Pucanj u rhm. Edina je bio pucanj u sve nas. Pucanj da imamo pravo da imamo ovaj asfalt, pucanj u našu slobodu, u naše dostojanstvo. Mi to niti hoćemo, niti smijemo ikada zaboraviti. Ali isto tako poručujemo da smo razumijeli tu poruku, a onima koji su je poslali da nikada nećemo odustati od ovog puta. “, kazao je dr. Muratović.

Mještani sretni i zadovoljni. Trebao je asfalt, poručuju, odavno doći u ovo selo. Samo što je sada, kažu, došao besplatno kako i pripada svakog stanovnika, a nekada se za put moralo skupiti po nekoliko desetina hiljada eura.

“Ovo nema para da se plata. Ne može niko sračunati koliko ovo vrijedi. Želio bih prvo da se zahvalim vlastima iz Sjenice i da poručim prošloj vlasti da trebaju od ove vlasti da se zasrame. Za ovaj put se nije kupilo od naroda po 200-300-500-1000 eura, već je došao besplatno, kako nas i sljeduje i k'o što smatramo da zaslužujemo, a oni su, zna se, kako već radili. Skupi po 30 i 50 hiljada eura od naroda pa asfaltiraju”, kaže mještanin Alem Rožajac.

Svečanom otvaranju puta prisustvovale su brojne delegacije. Delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji, predstavnici vlasti u Sjenici, direktori javnih preduzeća, predsjednik SO Sjenica, kao i narodni poslanik dr. Jahja Fehratović.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: SANA


- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img