Naučna konferencija: Sandžak između stradanja i pobjede

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Kao i prethodnih godina, institucije Bošnjaka na čelu sa Islamskom zajednicom, 4. septembra obilježit će tradicionalno zločin počinjen na Hadžetu u masovnim likvidacijama komunističkog režima pred kraj Drugog svjetskog rata u Novom Pazaru. Dan ranije, u petak 3. septembra, Matica Bošnjačka u želji da ovoj temi priđe mnogo temeljitije organizira Naučnu konferenciju, Sandžak između stradanja i pobjede.

Da se rasvijetle sve okolnosti, uzroci, sam događaj, pa i posljedice toga što se događalo na Hadžetu po ukupan bošnjački korpus kako bismo kulturom sjećanja nagovijestili sve ono što su generacije naših predaka prenosili usmenim putem i kako bi ostalo jedno pisano svjedočanstvo za sve buduće generacije o tome šta je za nas Hadžet i šta je predstavljao ua cjelokupan ovaj prostor, kaže prof.dr. Jahja Fehratović

Najavljuje temeljito obrazlaganje svega što je vezano za ove događaje koji su trajali u kontinuitetu.

Sa respektnim učesnicima i međunarodnog kalibra uz akademika Muamera Zukolrića, Šerba Rastodera velikog broja profesora, doktora i ljudi koji će sa historijskog, kulturološkog , sociološkog, vjerskog aspekta prodrijeti u sve one segmente ovog složenog procesa i pokušati pronaći odgovore na sve ono što je bio Hadžet i sve što danas jeste.

Prva sesija trajat će od 10,30 do 12,30 a druga od 14,00 do 16,00 sati. Konferencija se održava u amfiteatru FISa, a medijski pokrovitelj je Sandžak televizija.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img