Home Rubrike Vijesti Novi Pazar: Treću dozu vakcine primilo 148 osoba

Novi Pazar: Treću dozu vakcine primilo 148 osoba

241

Koju će vakcinu u trećoj dozi primiti, biraju sami pacijenti. Pritom će struka u tome pomoći, kaže direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar.

 

Što se tiče same stručne literature ona kaže bilo koju vakcinu da primite kao treću, dobro je. Nemamo neke veće studije koje bi pokazale da li treba raditi neku mješavinu,  cijeli virus kombinovati s vakcinom koja ima samo dio genoma kao što je Fajzerova vakcina, kaže prim.dr. Šefadil Spahić direktor ZZJZNP

 

Većih studija nema. Jedna, kako kaže, da ne treba miješati, druga studija da je dobro ali sve je novina. Trenutno, u praksi, pacijent sam izrazi želju.

 

I mi iz kompjutera znamo koje je dvije doze primio. Ako je primio Sinofarm a hoće Fajzer bez ikakvih problema može je dobiti.

Svi kojima je prošlo šest mjeseci ili 180 dana od revakcinacije mogu primiti treću dozu.

Sada dobijamo spiskove onih koji su najugroženiji, preko 65 godina I  onih koji imaju neko hronično oboljenje da prvo njih završimo, njima da damo buster dozu. Ovo je trčanje s vremenom, s virusom da njih zaštitimo jer su oni najugroženiji. Kad njih zaštitimo idemo na populaciju zdravstvenih radnika, njegovateljice koje rade sa starijima u gerontološkim centrima, pa stariji preko 65 koji nemaju neka hronična oboljenja, kaže prim.dr. Šefadil Spahić direktor ZZJZNP

Svi koji žele primiti treću dozu vakcine mogu to učiniti i bez elektronskog poziva. U Novom Pazaru dosad je treću dozu primilo 148 osoba.

Previous articleU Tutinu održana proširena sjednica Mešihata
Next articlePečenjara “Kasaba” u Dugoj Poljani: Uspjeh je kad se radi s bismillom