Home Rubrike Vijesti Spahić: Struka kaže Ne bilo kakvim okupljanjima

Spahić: Struka kaže Ne bilo kakvim okupljanjima

510

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije odložen je Novopazarski festival Stari grad. Organizatori su saopštili da je zdravlje sugradjana i svih gostiju iz okolnih gradova na prvom mjestu. Jučer je ministar Lončar jučer je apelovao da se za naredne tri sedmice svi trebaju spremiti. Poručio i da građani na manifestacije mogu ili sa kovid propusnicama ili da se testiraju.

 

Mi se plašimo bilo kakvog okupljanja u Novom Pazaru. Da li vi mislite u Novom Pazaru da može da se organizuje bilo kakva organizacija a da testirate sve osobe, tražite da li su vakcinisane. To je nemoguće, kaže prim.dr. Šefadil Spahić direktor ZZJZNP

 

U ovakvim situacijama treba slušati nauku. Zavod za javno zdravlje ima isključivo savjetodavnu funkciju, a nikako zakonodavnu I izvršnu.

Ne sad da se traži od Zavoda sve i postavlja pitanje zašto nismo zabranili, pa ne možemo mi to zabraniti. Mi samo možemo dati preporuke. Lično ako me pitate, rekao bih Ne jer ne možemo ništa ovdje normalno da odradimo. Ako ne možemo normalno da organizujemo, hajde da smanjimo rizik.

Najavljen je i tradicionalni vašar u Novom Pazaru, posljednjeg vikenda u avgustu.

Za nas je najbitniji ljudski život. Možemo da prosimo, da ništa ne odradimo, svaki drugi dan da jedemo ali ako zaštitimo jedan život mi smo uspjeli.

Stav struke je da rizik treba smanjiti na minimum pritom ne potcjenjujući korona virus jer je teško predvidjeti u kojem pravcu će ići.

 

 

Previous articleHafiska dova za Imrana Radičevića
Next articleNa Sjeničkom jezeru održan prvi „Plivački maraton”