Home Vijesti Dr Šefadil Spahić: Moramo naučiti da živimo sa ovim virusom

Dr Šefadil Spahić: Moramo naučiti da živimo sa ovim virusom

131
0

Posljednjih nedjelju dana osjetno je pogoršanje epidemiološke situacije. To potvrđuje broj pregleda, ali i broj hospitalizovanih. Tim povodom razgovarali smo sa direktorom ZZJZNP prim. dr Šefadilom Spahićem. Za nepunih deset dana, ističe dr Spahić, broj hospitalizovanih je skočio sa 2 na 33.

“Imali smo jedan period stabilizacije epidemiološke situacije prošlog mjeseca. U jednom trenutku, kada je hospitalizacija u pitanju, u Opštoj bolnici u Novom Pazaru imali smo dva pacijenta. Već danas, za nepunih 10 dana imamo već 33 pacijenta. Imali smo ukupan broj poslatih briseva – broj pozitivnih u odnosu na poslate bio je ispod 1%, dakle 0,75%. Na današnji dan je 18,8%. Povećava se i broj pregleda. Mi smo imali prije mjesec dana 20 prvih pregleda, već jučer smo imali 138 pregleda u Covid ambulanti i kada pogledamo sve te parametre vidimo da lagano zadnjih sedam dana dolazi do pogoršanja epidemiološke situacije”, istakao je dr Spahić.

Kada je vakcinacija u pitanju, dr Spahić ističe da bi broj vakcinisanih trebao biti itekako veći. Do sada je prvu dozu primilo nešto preko 20.000 osoba.

“Što se vakcinacije tiče, do danas smo prvih doza dali 20.558, revakcinisali smo 19.451 osobu. Mogao bi to biti veći broj. Govori se danas i o trećoj, buster dozi. Mi smo spremni, naši punktovi su spremni tako da za 24 časa možemo dati i preko 1000 doza. Imamo i par nepovoljnosti, u zadnjih mjesec dana ostvarili smo veliki broj kontakata, veliki broj susreta, došli su ljudi sa strane, išli smo i da se malo odmorimo – razumijem i to jer život mora da teče dalje, ali moramo jednom da naučimo da živimo sa ovim virusom”, dodaje dr Spahić.

A očekuje nas, završava dr Spahić, jako neizvjestan period ukoliko se ne budemo pridržavali osnovnih epidemioloških mjera. Imunizacija je, podvlači, najbolje rješenje kako bi glave bile mirnije za sve ono što nas očekuje.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: SANA