Usvojenim preporukama okončan prvi Biznis forum u Sjenici

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Uz uspješno usvojene zaključke i preporuke, te održane panele u kojima su učešće uzele relevantne ličnosti iz Sandžaka, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, okončan je Biznis forum Sjenica 2021.

U prvom panelu na Biznis forumu Sjenica 2021. govorili su predstavnici nekoliko opština iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sandžaka.

Načelnik opštine Ilidža Nermin Muzur u svom obraćanju stavio je akcenat na jačanje saradnje između opštine na čijem je čelu sa sandžačkim krajem. Međusobno povezivanje i saradnja nemaju alternativu, a postavljena na zdravim temeljima može obezbijediti ljepšu budućnost za generacije koje dolaze.

Predsjednik opštine Sjenica Munib Mujagić potencirao je sve ono čime se sjenički kraj može pohvaliti. Prirodni potencijali Pešteri i njegove znamenitosti pružaju turističku šansu za svakog ko želi uložiti u najljepši dio sandžačkog kraja.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede R. Srbije Zaim Redžepović potencirao je prekograničnu saradnju kao vizu za bolju budućnost. Poštujući suverenitet Srbije i Crne Gore, kao i ostalih država u regionu trebaju se stvarati bolji uslovi za život građana, poručio je Redžepović. Posebno je istakao da se međusobno trebamo uvezivati, zajednički raditi na proizvodima za koje se ima potencijal, pa sve to zajedno plasirati na ozbiljna tržišta. Potrebna je, zaključuje, slobodna ekonomska zona.

 

Predsjednik opštine Petnjica Samir Agović ukratko je predstavio potencijale kojima se može pohvaliti Petnjica. Prirodne ljepote, zdrav i čist kraj nešto su što nema alternativu. Domaćinski odnos prema svima koji Petnjicom prođu pripovjeda se svugdje po svijetu. S’ tim u vezi uslijedio je i poziv svim našim ljudima, privrednicima iz dijaspore da dođu i uvjere se da imaju gdje i u šta uložiti.

Potpredsjednik opštine Rožaje Redžep Kurbardović predstavio je kartu Rožaja. Okruženo ljepotama Hajle i brojnim drugim potencijalima može ponuditi puno toga.

Pljevlja su na tromeđi – između Srbije, BiH i Crne Gore, ističe potpredsjednik opštine Mervan Avdović. To je grad koji želi da ide ka ekonomskom prosperitetu i razvoju, ne samo na lokalnom već i na regionalnom nivou, dodao je on.

Na drugom panelu učešće su uzeli izlagači iz BiH, Sandžaka, ali i predstavnici Vlade Crne Gore.

Moderator drugog panela bio je prof. dr. Rejhan Kurtović, profesor na IUNP i predsjednik skupštine opštine Sjenica.

Na temu: „Uloga i značaj Vlade kantona Sarajevo u prekograničnoj i regionalnoj investicionoj saradnji“ govorio je ministar privrede kantona Sarajevo Adnan Delić. Bez jake privrede nema ni dobrog zdravstva, niti dobre države, niti prave sigurnosti. Jaka privreda je motor svakog društva. Kada je kanton Sarajeva u pitanju, on obiluje brojnim potencijalima. Drvoprerada je na visokom nivou, a prednosti su geopoložaj, sredstvo glavnog grada, historijsko i kulturno bogatstvo, dostpunost preduzetničke infrastrukture, koja se, ipak, mora još dodatno unaprijediti. IT sektor bilježi u posljednje vrijeme veoma zapažen rast, podvukao je Adnan Delić.

„Lokalni razvoj i prekogranična saradnja“ tema je na koju je izlagao menadžer sektora za mala i srednja preduzeća EUPRO+ programa koji sprovodi kancelarija UN za projektne usluge UNOPS-a – Enis Ujkanović.

Jako je bitno da se, nakon uspostaljvanja strateškog i planskog okvira lokalnog razvoja, ima sređena i dobra tehnička dokumentacija. Nema adekvatnog i dobrog finansiranja projekata, bez dobre tehničke dokumentacije. U Evropi postoji 79 programa prekogranične saradnje koji pokrivaju oblasti obrazovanja, zdravstva, organizaciju zajedničkih sportskih događaja, izgradnju i proširenje graničnih prelaza, obnovu i očuvanje kulturno – historijskog naslijeđa, bolju saradnju zajedničkih službi za vanredne situacije, zaštitu životne sredine, izgradnju turističke infrastrikture itd.

Potpredsjednik BNF-a Hako Duljević izlagao je na temu: „Uloga sandžačke dijaspore u razvoju domovine“. Dijaspora je, navodi Duljević, godinama unazad igrala veliku ulogu u opstanku Sandžaka u svakom smislu.

Direktor Uprave za dijasporu Vlade Crne Gore Seid Hadžić, kao posljednji panelista potencirao je pitanje prekogranične saradnje. Sa Upravom na čijem je čelu, ističe, dijaspora će dobiti posebno mjesto.

Učesnici Biznis forma u Sjenici, održanog 07.08.2021., nakon izlaganja brojnih gostiju i panelista usvojili su:

​​​​​​PREPORUKE

1. Biznis forum će se održavati jednom godišnje na području Sandžaka pod imenom „Sandžak biznis forum“;
2. Radi unapređenja saradnje između Sandžaka, Kantona Sarajevo i sandžačke dijaspore neophodno je otvoriti Kancelariju Sandžaka u Sarajevu i Kancelariju dijaspore u Sandžaku;
3. Radi uspješnog prezentiranja privrednih i drugih potencijala Sandžaka, u saradnji sa prijateljima Sandžaka i uspješnim sandžaklijama širem svijeta, potrebno je organizovati regionalne i međunarodne manifestacije predstavljanja sandžačke privrede;
4. Vizije i planove razvoja Sandžaka bazirati na intenzivnoj saradnji obrazovnih, privrednih i političkih subjekata sa fokusom na ulaganje u ljudske resursa;
5. Pozivamo nadležne državne i lokalne organe na ažuriranje izgradnje puteva koji povezuju sandžačke gradove i opštine, a posebno autoputnom povezivanju Sandžaka sa Sarajevom, kao i otvaranje potrebnih graničnih prelaza;
6. Pozivamo sve relevantne sandžačke političke faktore da daju podršku uspostavi slobodne privredne i trgovinske zone na područiju Sandžaka;
7. U svjetlu procesa evrointegracija potencijal različitosti iskoristiti za punu prekograničnu privrednu saradnju;
8. Pozivamo domaće, strane, a posebno investitore iz Dijaspore da svoj investicioni kapital usmjere prema Sandžaku, za šta je neophodno promjeniti birokratske uslove i političku klimu za uspješnu realizaciju tih investicija, čime će se omogućiti otvaranje novih radnih mjesta što je osnovna pretpostavka za zaustavljanje negativnih migracija;
9. Perspektivu razvoja sandžačke privrede bazirati na proizvodnji zdrave hrane, turizma, projektima obnovljive energije i drugim poznatim privrednim resursima;
10. Radi uspješne realizacije preporuka potrebno je formirati timove koje bi činili predstavnici organizatora Foruma, lokalnih uprava i privrede.

Biznis forum Sjenica 2021. upriličen je organizaciji Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, Bošnjačke nacionalne fondacije, te opština Ilidže i Sjenice.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img