Sjenici učinjena velika nepravda jer je sjedište Rezervata u Novoj Varoši

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U Sali Skupštine Opštine Sjenica održana je javna rasprava o nacrtu Uredbe o proglašenju i studiji zaštite specijalnog rezervata prirode “Uvac”. Osim Sjenice, rasprave su održane su i u Novoj Varoši I Priboju čiju teritoriju također zahvata rezervat.

O studiji zaštite, proširenju rezervata, kategorizaciji na prvi i drugi stepen zaštite, govorili su predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije, nadležnog ministarstva uz prisustvo i direktorice Uprave rezervata iz Nove Varoši. Ideja i cilj je da u nekom narednom periodu prostor Uvca, koji prolazi kroz fazu nove revizije, bude zaštiće na bolji način.

Da je još davno prepoznato kao međunarodno značajno područje govori i činjenica da se nalazi na listi Važnih staništa ptica u Evropi. Prostor, inače posebno zapažen među raznim istraživačima i ljubiteljima prirode. Brojne zamjerke na upravljanje rezervatom, tokom rasprave iznijelu su predstavnici ribolovačkog društva „Vapa“ iz Sjenice.

Predstavnici Turističke organizacije Sjenica, također nezadovoljni načinom na koji uprava rezervata raspoređuje broj plovila na Sjeničkom jezeru, kao i neravnopravan raspored turističkih tura i turista.

Odbornica u lokalnom parlamentu u Sjenici Sanela Halković, smatra da je Sjenici učinjena velika nepravda jer je sjedište Rezervata smješteno u Novoj Varoši. Istakla je i probleme s kojima se mještani susreću zbog zabrana koje su porpisane postojanjem i rezervata „Uvac“ i rezervata „Peštersko polje“. Zatražila je izmještanje sjedišta rezervata „Uvac“ u Sjenicu ili njegovu reorganizaciju i uvođenje dvojnog upravljanja i iz Sjenice i iz Nove Varoši.

Predstavnici Zavoda i Ministarstva pozvali su zainteresovane da primjedbe i sugestije upute na njihovu adresu, kako bi  ih uzeli u razmatranje.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img