Home Vijesti ZZJZNP: Trenutno mirno, ali naredni period neizvjestan

ZZJZNP: Trenutno mirno, ali naredni period neizvjestan

117
0

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru i Tutinu je stabilna i, kako kažu u Zavodu za javno zdravlje, s tendencijom normalizacije. Ipak, kako se u Srbiji bilježi porast novoinficiranih, pozitivnih na ovom području nije bilo.

Sinoć od 40 i nešto uzoraka  nismo imali pozitivnih. Ono što nam ne dozvoljava da se opustimo jeste činjenica da se dnevno testira manje od 20 osoba, a prije nekih dvadesetak dana testirali smo deset puta više. Drugo je da je manje vakcinisanih, na dnevnom nivou vakciniše se 50 osoba. I ono što najviše zabrinjava i na šta apelujemo to su mladi, da ubrzaju svoj proces vakcinacije, dr. Majda Iković portparol ZZJZNP

Brine i to što je u okolini u opticaju Delta soj virusa koji se brže širi i daje težu klinički sliku, a protivepidemijske mjere se ne poštuju.

Svi restorani su puni, svaku večer imamo veselja, maske se ne nose, distanca ne poštuje. Trebamo se samo prisjetiti šta nam se desilo prošle godine u ovo vrijeme i da to ne zaboravimo.

Brine i veliki priliv dijaspore, godišnji odmori za koje niko ne može znati šta će donijeti, pa su i očekivanja da situacija neće biti mirna u narednom periodu.