U Bijelom Polju održana promocija knjiga akademika Šerba Rastodera i Fehima Džogovića

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Promocija dvotomnog izdanje knjige Parole ili činjenice, “Za pravo, čast i slobodu Crne Gore” i četiri toma edicije “Bijela knjiga žrtava Sandžaka (1941-1945) održana je i u Bijelom Polju.

Govorili su akademik Muamer Zukorlić, akademik Šerbo Rastoder, muftija hfz. Abdurahman ef. Kujević, Fehim Džogović, prof.dr. Nebojša Vučinić, prof.dr. Izet Šabotić, mr. Sait Šabotić, mr .Novak Adžić. Organizatori su Matica Bošnjačka i Almanah.

Zadovoljstvo je govoriti ispred finansijskog pokrovitelja skupa, ali i edicije Bijela knjiga žrtava Sandžaka, kaže predsjednik BNF-a, muftija Kujević.

– Mnogo je faktora zbog kojih su Bošnjaci na ovim prostorima djelovali neorganozovano. Da bi uspjeli sačuvati vrijednosti treba napraviti odbrambene mehanizme kao što su BANU i BNF. Zrele nacije na čelu svojih institucija imaju najpametnije ljude koji predstavljaju i važnu činjenicu da Sandžak i Crna Gora nisu u sukobu što su pokazali i akademici Zurkolić i Rastoder. Svi Bošnjaci i Bošnjakinje trebaju biti članovi BNF-a kako bi se bavili vitalnim interesima, poručuje muftija Kujević.

Mr. Adžić, recenzent drugog toma, kaže nekoliko historijskih poruka između ostalog da ova djela otvaraju polja za sva druga istraživanja i predstavljaju sintezu dosad poznatih činjenica ali i onog o čemu se nije znalo.

– Mržnja prema manjinskim narodima dovela je do pogroma s više od tri hiljade žrtava o čemu je svjedočio i sam Pavle Đurišić podnoseći izvještaj Draži Mihajloviću. Ovakav genocid, planski osmišljen, imao je za cilj istrebljenje Bošnjaka s područja Crne Gore.

Mr. Sait Šabotić naglašava da prošlost uvijek ostavlja mogućnosti za traženje novih odgovora.

– Ovih šest knjiga govore o ratovima, stradanjima, koliko smo jedni drugima prijatelji i neprijatelji. Deset godina utrošeno je u stvaranje knjiga brojke žrtava i vjeruje da će autor stići i do Užica gdje se nalazi obimna arhiva koja će biti dodana krvavim brojkama.

Dr. Vučinić promovišući kapitalna djela zasnovana na činjenicama pokazuje padove i uzdizanja Crne Gore u 20. i 21. vijeku koja su se odnosila na sudbinu te zemlje i njenih građana.

– Iz ovog djela može se mnogo naučiti i spoznati kako se ne bi ponavljale greške koje su Crnu Goru skupo koštale.

Dr. Izet Šabotić ističe da su historijske teme posebno osjetljive i nikad se ne dolazi do potpune historijske istine.

– Ova edicija je važan zaokret za svijest svih dobronamjernih ljudi kojima je istina jedina vodilja. Do pojavljivanja ove edicije stereotipni tokovi davali su iskrivljenu sliku o nama samima. U ovim knjigama nema mržnje, ali ima opomena Bošnjacima na kratko pamćenje.

Autor Fehim Džogović da mržnja prema drugom i drugačijem samo donosi svima zlo pogotovo kad na vlast dođu fanatici i posljedice su nesagledive. Istraživanje treba nastaviti i vjeruje da će se naći neko ko će to i učiniti.

Akademik Muamer Zukorlić istakao da i nakon deceniju i po duša ovdje u Bijelom Polju nije osiromašena već naprotiv. Pojašnjavajući zašto je nakon 15 godina ponovo u Bijelom Polju raduje što je i s jedne i s druge strane pokazatelj da ne može biti barijera.

–  Najbolji način da prepoznate kvalitet knjige je autor. Čovjek jedino u riječi nema konkurenciju i knjiga je najvrijednije što čovjek može kreirati i okititi se epitetom stvaralac. Čovjek nikad neće dobiti konkurenta u riječi i nikad neće napraviti masonu da napiše knjigu taj odraz uma i duha. Tu je njegovo ekskluzivno pravo. Prije pakovanja kojeg preferira akademik Mehmed Akšamija dolazi naslov, simbioza uma i duha sadržajni i moćni kakvi su i njihovi autori. Ideja Bijele knjige je ideja istine. Jedna od impresija je baviti se žtvama i ostati do kraja objektivan. To nije knjiga politički naručena. Ne postoji masovni zločin bez državnog plana i organizacije, a druga čnjenica je da postoji kolektivna odgovornost. Ne postoji kolektivna krivica. Pitanje odnosa prema zločinu nije pitanje odnosa prema drugima već prema sebi. Glorifikacija zločina i zločinaca najveće je zlo prema svojoj djeci koju trujete vjerujući da će postati imuni na otrov. Od izuzetne je važnosti što imamo ovakve knjige i autore. Mnogo je razloga da Bošnjaci budu ljuti jer nemaju svoju maticu i nemaju podršku i neprestano obnavljaju svoju elitu koja nikako da bude Pro Mi, sto je moja politika u kojoj nikad nisam nit mogu biti poltron. Preozbiljno sam shvatio slobodu i samo je jedan način da ne budete poltron stvorenju već odani Stvoritelju jer sam Božje principe shvatio ozbiljno. Akademik Rastoder uspio je da u zrelim godinama života od autora Džogovića napravi naučnika koji je imao posvećenost istini.

Za ovoliko strpljenja morate vjerovati u vrijednost toga sto radite kaže Zukorlić, čestitajući Rastoderu kao mentoru i Džogoviću koji je postao naučnik.

– Ponosnim čini i što ovo podržava moju političku ideju pomirenju kojem treba da prethode istina i pravda. l još jedna simbolika da se dešava u Crnoj Gori pod palicom akademika Rastodera koji je simbol intelektualnosti ne samo Bošnjaka već Crne Gore. Snaga Crne Gore je da gradi snagu na kapacitetu da sve identitete unutar sebe harmonizora u svoju korist, jer nema integracije s pendrekom. Država je sredstvo narod cilj kroz ugovorni odnos u kojem država garantuje sigurnost, a narod onda sam ispunjava obaveze.

Autor Rastoder na kraju promocije u Bijelom Polju zahvaljuje svima koji su podržali kolektivni rad na ponos onima koji su sad i koji će ostati i što će služiti generacijama na čast.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img