Home Vijesti Toplotnom udaru naročito izloženi fizički radnici

Toplotnom udaru naročito izloženi fizički radnici

64
0

Visoke temperature iznad 32 stepena Celzija koje traju više od tri dana i praćene su visokom vlažnosti vazduha utječu na zdravlje i nema imunih. Ipak, posebnu pažnju zahtjevaju djeca, trudnice, starije osobe, hronični bolesnici. Svakako, radnici koji rade na otvorenom izloženi su riziku pogotovo oni na skelama i na visini.

Kad već imate kolektiv edukujte ih da prate ako se neko požali na mučninu,  glavobolju, vrtoglavicu, pa čak krene povraćati a znate da je bio izložen suncu to su sigurni predznaci toplotnog udara, grčeva, kolapsa gdje može dići do pogoršanja kliničke slike gdje može pasti i povrijediti se, tad morate pružiti prvu pomoć, kaže dr. Selma Bihorac

Također, ukoliko se primijeti da dolazi do gubitka vida, mentalne konfuzije, pregrijavanja tijela tijelo šalje signale da je neophodna stručna pomoć.

Dok pomoć stigne, okrenite osobu na bok i oslobodite joj disajni put, podići bradu na više, dok ne dođe hitna pomoć. Nikako polivanje vodom, što je obično refleksno. Možete je pokvasiti po čelu, vratu, staviti, vlažnu krpu i nikako, ukoliko je bez svijesti da je kljukate vodom, ističe dr. Bihorac

Ne treba, poručuje, čekati da dođe do takvog stanja u kojem organizam gubi mehanizme odbrane. Prevencija je, ističe, na prvom mjestu kao i savjeti ljekara kako se ponašati tokom ovih vrelih dana.