Home Rubrike Vijesti U Parizu “Maršom mira” obilježena 26. godišnjica genocida u Srebrenici

U Parizu “Maršom mira” obilježena 26. godišnjica genocida u Srebrenici

131
0

U organizaciji asocijacije “Prijatelji Bosne i Francuske” u evropskoj metropoli Parizu obilježen je Dan sjećanja na genocid koji se dogodio u Srebrenici. Simbolično se ispred ambasade Srbije u Parizu još jednom se podsjetilo na odgovornost za počinjeni genocid. Nakon toga prisutni su se okupili na Trgu Republike i odšetali “Marš mira” do Srebreničke ulice. Na “maršu mira” po prvi put ove godine prisustvovao je i ambasador Crne Gore što je, ističu organizatori, dobar pokazatelj da u regionu mnogi ljudi na većim pozicijama shvataju teret počinjenog genocida. Predstavnici grada Pariza također su prisustvovali ovom događaju uz poruku svog izaslanika da se svi zločini i genocidi trebaju osuditi, te da zločinci trebaju snositi posljedice zbog učinjenog, bez obzira koje su vjere, nacije ili boje kože. Nakon obraćanja proučila se dova za sve stradale Bošnjake u Srebrenici, ali i drugim stratištima.

“I poslije 26 godina javlja se ista bol, pa mislim da se nismo vratili suštini i da nismo izvukli poruke i pouke iz onoga što se desilo, pa se moramo ozbiljno zabrinuti zbog današnje situacije na terenu. Imamo sa jedne strane žrtve koje još i dalje nose veliku bol zbog svojih izgubljenih, od kojih mnogi i dan danas nisu nađeni, iako je klanjana dženaza za još 19 šehida. Bolno je što se još kriju tijela naših stradalih, samo zato što su bili drugačiji, druge vjere i nacije. Oni koji su izgubili svoje najdraže još veću bol osjećaju sada kada im se na sve to šalju brojne uvrede kroz politiku ovih drugih. Samo da podsjetim na jednu izjavu jednog od političara koji na vrlo ružan način skrnavi naše dostojanstvo, sa izjavom da su samo prazni tabuti sa imenima, od strane određenih političara iz srpskog naroda. Druga stvar je ona od strane zločinaca koja je vrlo zabrinjavajuća, jer se genocid nije mogao desiti preko noći, nije se mogao desiti za sat ili dva, za dan ili dva. To je mnogo dug proces i korjenit. Neko je obučavan, odgajan, učen i, nažalost, naučen i to se desilo. I poslije izvršenja genocida nekajanje i današnje omalovažavanje žrtava i negiranje genocida, veličanja zločinaca. Svi koji misle da ćemo odustati od obilježavanja ovog dana, grdno se varaju. Naprotiv, sve ćemo višeimati snage i sve ćemo se više boriti dok god ne budu dokazali da su se promijenili i da su odustali od genocidne ideje”, kaže Šefadil Ličina, predstavnik Zajednice sandžačke dijaspore iz Francuske.

Na samom kraju, izaslanik predsjednika opštine Pariz 20 poslao je jasnu poruku: “U Parizu živi 150 nacija. Nas ne zanima ko je odakle i ko je ko, već nas zanima šta radimo sada i šta u budućnosti možemo zajedno napraviti. To bi bila poruka svima nacionalistima i zločincima. Neka se malo preispitaju”.

SANA: Hamza Škrijelj

Previous articleNa sandžačkom hipodromu u selu Raškoviće organiziran “Memorijal Adema Smajovića”
Next articleEmir Ahmatović “The Atomic” – Sandžaklija koji se pod zastavom Njemačke našao u vrh svjetskog boksa