Akademik Zukorlić u Srebrenici: Genocid lekcija koju ne smijemo zaboraviti

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić kazao je danas u Potočarima da se dolaskom na obilježavanje genocida u Srebrenici šalje poruka da se zločin ovog formata ne može minimizirati i zaboraviti.

Dodao da tendencija pojačane revitalizacije genocida od strane društva u Srbiji nije dobra, te da će kroz Narodu skupštinu, čiji je potpredsjednik, pokušati da to promijeni.

– Prije svega dolazak ovdje treba razumjeti kao lični odnos prema zločinu najvišeg ranga koji ovdje ima i pravnu formulaciju genocida. Ne dolazi se ovdje ni zbog kog drugog, ovdje se dolazi zbog sebe, evo više ne znam koji puta dolazim ovdje i često imam brojne obaveze zbog kojih bih dolazak mogao odgoditi, međutim kada pomislim šta znači dolazak ovdje ja obavezno dođem zato što ja dolaskom obnavljam bistrinu i čistotu sopstvene etike i sopstvenog karaktera, a potom svjestan sam i svojih pozicija i uticaja na druge ljude od svoje porodice pa dalje. Ja svojim dolaskom šaljem poruku i lekciju da zločini, a posebno zločin ovog formata, ne može biti minimiziran i marginaliziran, zapostavljen i na koncu zaboravljen. Naravno kada obavljate javne funkcije vaša je odgovornost još veća i u svakom slučaju pitanje odnosa drugih zemalja treba posmatrati na isti ovaj način, to je pitanje zrelosti i sopstvenog odnosa prema sebi. Sve deklaracije koje se donose predstavljaju neku vrstu sazrijevanja društava kroz svoje političke predstavnike. Nažalost, mi imamo određene oscilacije kada je u pitanju Srbija, imamo jačanje nacionalističkih tendencija, imamo pojačano revitaliziranje genocida u Srebrenici, negiranje genocida, pravdanje zločinaca, glorifikovanje i nagrađivanje zločinaca. To su stvari koje nisu dobre, mnogi misle da su one dobre za Srbiju, a da nisu dobre za druge, međutim one su loše prije svega za Srbiju i srpski narod. Da li će ovo rezultirati nekim novim kulminacijama koje neće biti dobre ili će ovo biti neko pražnjenje političkih potencijala nacionalizma ostaje da se vidimo. Neprijatno je sve to gledati, ali mi ćemo nastaviti našu borbu kroz Narodnu Skupštinu i ostale mogućnosti koje su nam na raspolaganju, kazao je Zukorlić.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img