Home Rubrike Vijesti Akademik Zukorlić u Jutarnjem programu Happy TV: Čovjek ni u čemu ne...

Akademik Zukorlić u Jutarnjem programu Happy TV: Čovjek ni u čemu ne može biti originalan osim u riječi

199
0

Gost Jutarnjeg programa Happy TV bio je potpredsjednik Narodne skupštine Srbije i lider Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić. Govorilo se na niz tema, ali sa posebnim akcentom na važnost dijaloga. Akademik Zukorlić ističe da čovjek ni u čemu ne može biti originalan osim u svojoj riječi.

“Ja sam svoj govor započeo rečenicom koju ću i ovdje ponoviti, a to je da je dijalog jedan od najvrijednijih civilizacijskih tekovina ljudske vrste. I to je stvarno dobro i da je češće dijaloge i ove nus pojave o kojima govorim, bilo bi ih manje. Mi bismo se navikli jedni na druge, da nismo sami na svijetu, da te piramidice male, strančice koje smo formirali, grupice svoje gdje smo carevi i tako dalje, da su one samo tačkice, da je zajednica, nacija, civilizacija nešto šire i da ne možemo mi taj svoj zamišljeni, izmišljeni svijet koji mi pravimo u svojoj nekoj strančici, da on nije realan, da je on naša subjektivna kreacija, te da je realnost nešto drugo, da je realnost dogovor, da ne možemo mi u normalnom svijetu da tu svoju slobodu diktature koju svojoj strančici izdemonstriramo na najdemokratskiji način, da je ne možemo zapravo prezentirati u normalnom životu, već postojim ja, postojite vi, postoji komšija. Bog je dao ljude drugačijim i svaki čovjek, ne samo da je drugačiji, već je i svijet. U istoj porodici, pa vi analizirajte djecu vašu, od istog oca, iste majke, ali dva svijeta. Svako dijete svijet. Mudrost odgoja, mudrost građenja odnosa je zapravo u razumijevanju posebnosti, to jeste da smo različiti, ali i kreacija ljudske misli. Misao, ali i riječ koja prezentira tu misao – to je najveći produkt ljudske vrste. Čovjek ne može ni u čemu biti originalan, osim u riječi”, kaže akademik Zukorlić.

Zukorlić spomenuo i problem nedovoljno dobro izdefinisanog praga kada je u pitanju prikupljanje potpisa za manjinske zajednice. Predložio da se broj sa 10.000 potpisa, koliko je do sada bilo potrebno, smanji na 5.000. Također, jedan od glavnih prijedloga bio je i da se smanji broj narodnih poslanika potreban za jedan poslanički klub, ali i da se, kao treći prijedlog, ramotri pitanje članova Republičke izborne komisije, jer, kako kaže Zukorlić, redovne članove Republičke izborne komisije mogu imati samo one stranke koje imaju poslaničke klubove. Sve stranke koje su ušle u Parlament, smatra akademik Zukorlić, trebaju imati redovnog člana RIK-a.

“Dijalog treba da se nastavi na ovom nivou, na svim mogućim nivoima, tražićemo rješenje. Ne na previše manevarskog prostora da se sada prave neki senzacionalni ustupci, ali sve mogućnosti prema opoziciji će se usmjeriti. I ono što sam juče potencirao jeste argument. Ne šta ko traži, već kakav mu je argument za to. To jedino ima smisla. Glavno sredstvo za dijalog jeste argument. Jedino tada ima smisla, ako se saglasimo da ćemo argumentovano razgovarati, a ne da se sada nadvikujemo ili tražimo posebnu traku za to. Jedna od tema za to o kojoj se ozbiljno razgovara je da li će parlamentarnni izbori biti zajedno sa predsejdničkim ili ne. Do sad su bile najave za DA, ja sam kazao da mislim da NE i možda će to biti jedan od ustupaka vlasti. Jer vlast nema šta da ustupi opoziciji, vjerovatno će to biti jedan od ustupaka da se parlamentarni odvoje od predsjedničkih iz razloga što opozicija je toliko slaba da ne može da vodi trku na sva tri nivoa, Beograd, predsjednički i tako dalje. Tako da, evo, neka se to nastavi, ja očekujem svakako određeni pomak. Drugo poluvrijeme je septembar, tada bi se trebao sklopiti neki dogovor, biće, nadam se, nekog pomaka. Opet će biti nezadovoljnih zato što su mnogi u opoziciji nezadovoljni jer jednostavno ne mogu da nađu birače, to je glavni razlog, pa se onda traže izgovori, a to je jako teško riješiti, Da kažemo, hajde kao, kako vi da dobijete birače. Ja sam to i kolegama iz SNS-a govorio onako u prijateljskim razgovorima u Skupštini – Vaša najveća prednost je što imate ovakvu opoziciju, onda vam nije mnogo teško da prošetate ovim crvenim tepihom i da ovako uvjerljivo pobjeđujete”, zaključio je akademik Zukorlić.

SANA

Previous articleDan kada je ime “Sandžak” odzvanjalo sportskim tlom Sjedinjenih američkih država
Next articleAkademik Zukorlić stigao u Potočare na obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici