Home Vijesti Biciklistički Čiker maraton prošao i kroz Sjenicu

Biciklistički Čiker maraton prošao i kroz Sjenicu

168
0

Biciklistički Čiker maraton koji je jučer nastavio vožnju iz Sjenice sportsko-turistička je priča. Promocija je I biciklizma kao sporta, hobija, prijevoznog sredstva, zdravog načina života s jedne strane a s druge I predstavljanje turističkih potencijala opština kroz koje se prolazi. Za bicikliste iz svih krajeva svijeta prelijepi su Pešter, uopšte Sandžak. U svoje zemlje odlaze prepuni utisaka. Andrea stigla iz Salzburga.

Veoma je naporno zato što je vruće. Temperature su visoke. Muškarci voze veoma brzo s čime se ne slažem ali hvala Bogu što sam u jako dobrom treningu, mogu izdržati taj tempo I da vozim s muškarcima.

Da godine nisu prepreka pokazao je I Volfgang Berger zaposleni u ministarstvu finansija u Beču.

Želim da prenesem poruku u Beču o izuzetno gostoprimljivim ljudima, da je priroda na Pešteri I Sjenici netaknuta, očuvana, da je čisto I uredno što je za njega bilo posebno iznenađenje I svakako će svojim kolegama u Austriji istaći sve prednosti područja na kojem se danas nalazimo.

Kraljevčanin rodom, iz Podgorice došao na maraton

Na maratonu sam treći put mada ovo mi je prvi put da vozim Čiker maraton cio. Dva puta sam vozio ali dionice u Crnoj Gori. Kraljeva smo preko planine Goč prešli vrlo težak teren. Inače, ova vrsta biciklizma koristi planinske, makadamske puteve. Spustili smo se u Novi Pazar, odatle u Tutin, pa u Sjenicu.

Ovo je već deveti maraton, zamišljen da spaja teritorije dvije države Srbije I Crne Gore. Ove godine trebalo je da završi u BiH, u Trebinju, ali je korona promijenila planove.

Već godinama dolazimo na ovo područje i ovi su predjeli, što bi rekli, Bogom dati za ovu vrstu sporta. Svaki put kad maratonci završe ove etape preko Peštera, Sandžaka, utisci su impresivni za njih, kaže Radoslav Golubović predsjednik planinsko-biciklističkog Kluba

A Sjenica je, poručuje njen predsjednik, uvijek dobar domaćin.

Nadam se da su učesnici ovog maratona zadovoljni s onim što su vidjeli jer sam informisan da su došli iz pravca Tutina, prešli preko Pešterskog polja, temperature su pristojne I nadam se da su pristojno spavali, odmorili, kaže Munib Mujagić predsjednik Opštine Sjenica

Turistička organizacija Sjenica, I organizator I logistička podrška. Želja je razviti I novu vrstu turističke ponude, cikloturizam.

Sad se ponovo vraćamo na “stare” goste, turističke agencije, rute- Poljaci, Rusi, Kinezi I svi gosti iz Evrope. Posebno smo interesantni sa svojim zaštićenim područjima I prirodom, a I gastronomskom ponudom, naglašava Mihajlo Tripković direktor TO Sjenica

Maraton traje deset dana. Krenuo je iz Kraljeva, 27. juna, završit će 6. jula u Prijepolju. Prolazi brdsko-planinskim putevima i obilazi i kulturne i historijske destinacije na tim područjima. Organizatori nisu htjeli napraviti pauzu od dvije godine bez obzira što su i sami svjesni da veliki broj učesnika nije mogao napustiti svoje države. Ipak, brojka od 60 biciklista i stalna zainteresovanost podrška su da vožnja nema prekid.