Upriličena Svečana akademija odjeljenja medrese “Gazi Isa-beg” u Preševu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U prepunoj sali Doma kulture i posebnoj atmosferi Odjeljenje medrese Gazi Isa-beg u Preševu organiziralo je manifestaciju obilježavanja mature treće generacije učenika i četvrte generacije učenica uz prisustvo najviših predstavnika MeŠihata IZ u Srbiji predvođenih predsjednikom muftijom dr. Mevludom ef. Dudićem, delegacijom Medrese na čelu s predsjednikom Uprave muftijom sandžačkim Abdurahmanom ef. Kujevićem, presjednikom Islamske zajednice Preševo Ibrahimom ef. Ahmetijem, prof. Ismailom ef. Halimijem koordinatorom Medrese u Preševu, muftijom preševskim Ragmijem ef. Destanijem, predstavnikom Rijaseta islamske zajednice u Makedoniji prof. Jusufom Zymeriem, direktorom Medrese “Hadži Sheh Šamija” iz Skadara Kujtimom Dervišijem, direktorom Medrese “Isa Beg” iz Makedonije Ibrahimom Idrizijem, potpredsjednikom udruženja “Rumeli Vakfi” Jusufom Sedefom, predsjednikom džamijskog vijeća “Suna” Qamil Xhelili Dietikon- Cyrih, kao i predstavnicima vjerskog, političkog i kulturnog života, te predstavnikom kuvajtske Fondacije El-Turas Mahmudom al Nedždijem.

Preševo je vaša kuća baš kao što ste vi nama pružili dobrodošlcu u Novom Pazaru i uvijek bili dobri domaćini kaže ef. Halimi obraćajući se muftiji Dudiću i delegaciji Mešihata i Medrese.

Predsjednik Uprave muftija Kujević istakao da je Medresa stub opstanka, prosperiteta i uopćeno svih uspjeha muslimana.

– Sretan sam i zadovoljan što sam ovdje na ovom mubarek skupu. Večeres se definitivno u Preševskoj dolini i šire ne održava berićetniji skup od ove medresine svečanosti. Najbolji dio Bošnjaka i Albanaca prisustvuje večeras ovdje velikoj pobjedi istine i dobra. Medresa je duboko urezana u identitet posebno muslimana Bošnjaka i Albanaca ovdje. Medresa je naša kultura, identitet, stub opstanka i prosperiteta. Kada je Medresa bila jaka muslimanska društva su napredovala, a kada su nam gasili i zatvarali medrese tada su i muslimani slabili. Kada je 1946. godine Medresa u Novom Pazaru zatvorena počelo je da nestaje uleme, hafiza i općenito dobra. Žeravicu istine ostala je da nosi jedino Medresa u Sarajevu, a potom Alaudin Medresa u Prišitini gdje je mnogo muslimana iz Sandžaka studiralo, a kada smo 1990. godine obnovili rad Medrese u Sandžaku i otvorili Odjeljenje Alaudin Medrese iz Prištine muslimani su počeli nizati rezultate jedan za drugim. Bošnjaci i Albanci su braća, najsretnija dva naroda u Evropi jer su prihvatili Objavu, Kur’an i Sunnet, šehadet. Godine 2014. nas je Allah počastio da osnivanjem odjeljenja u Preševu, vratimo dobročinstvo braći Albancima. Medresa je institucija svakog od nas. O njoj treba da brine svaka muslimanska porodica tako što će slati svoju djecu u Medresu i pomagati je svim sredstvima. Nijedan grad prije i poslije Medrese nije isti. I historija u Preševskoj dolini se može podijeliti na period prije i poslije osnivanja Medrese kaže sandžački muftija mubareklišući svima novu generaciju maturanata uz dovu da ovi fini i dobri insani budu dobre ličnosti korisne na svim poljima.

Nakon učenja ilahija, najmlađi su simbolično dodijelili po ružu svakoj od učenica i učenicima.

Predsjednik Mešihata muftija Dudić uz pljesak i podršku svih prisutnih obratio se na albanskom jeziku.

– Mi smo jedno tijelo, tijelo ne može bez dvije noge, a Bošnjaci i Albanci su jedno tijelo, a trup nam je islam. Islam ne priznaje nacionalizam jer on vodi u širk. Medresa je vaš emanet, zekjat i sadekatulfitr se daju za ovu Medresu. To je fetva i mora se poštovati. Vaši političari u Bujanovcu i Preševu vjerovatno i opravdano nisu ovdje, al kad dignu ruku protiv IZ doživjet će propast, a vama je farz da se protiv takvih borite. Oni moraju biti na usluzi, vašoj ulemu i pomagati ovu ulemu i ovu Islamsku zajednicu. Svi koji se bore protiv islama, uleme, ahmedije doživjet će poniženje. Pozivam braću imame koji su se udaljili da se vrate i da radimo zajedno. Medresa je priznata u čitavom svijetu i gdje god ima Univerzitet priznate su diplome. Neki političari u Makedoniji ne znaju prepoznati nijednu Medresu i razgovarao sam s reisom u Makedoniji i vjerujem da će biti riješen i taj problem. Živite za islam, a ne od islama i posebni ste dragulji u našem sistemu, poručio muftija Dudić.

Dovu na je na kraju skupa proučio muftija presevski Ragmi ef. Destani.

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img