Home Rubrike Vijesti Selo Hrta: Kraljevstvo malina

Selo Hrta: Kraljevstvo malina

606

Sanel Dizdarević „Kralj“ je malina u selu Hrta kod Prijepolja. Da bi bili, kako kaže, na nekom višem stepenu proizvodnje, moraju se baviti novim tehnologijama i sortama koje su otpornije na vremenske prilike zadnjih godina.

Apelujemo na proizvođače da se obnavljaju zasadi jer imamo slučaj da se najavljuju bolje cijene maline. Količine koje će se proizvesti bit će prepolovljene u odnosu na prošlu godinu i samim tim dolazimo u problem. Nije malina trgovina da danas hoću da radim sutra neću. Trpe najviše oni koji počeli proizvodnju 2017/2018. godine. Malina je doživjela šokove, bolesti i ne može to sad tek tako da se oporavi i vrati na nivo kako je bilo prije toga, kaže Sanel Dizdarević.

Sutko Preljević ističe da većina proizvođača u selu Hrta radi ručno što je mukotrpan i težak posao.I najviše se, svakako, plaše nevremena.

Grad je ne daj Bože. Uvijek gledamo u nebo i plašimo se grada.

A malinarima trebaju dobri putevi

Ovo što se zaradi i obere putevi su toliko loši da dok maline spustimo do Prijepolja pretvore se u sok, ističe Bajro Bašović

Ipak, odustajanja nema

Da sam htio dići ruke ne bih ni počinjao s ovim poslom. Drugi sam posao završio koji je dosta plaćen u Evropi i svijetu. Nas je sedmoro djece i htio sam očuvati naše imanje, gazdinstvo i sve što je ostalo iza mog djeda i oca. Dok budem mogao da se borim prenijet ću to na svoju djecu, kaže Sanel Dizdarević

Hrta imaju imaju i svoju stranicu s 37 hiljada posjetitelja, namijenjenu poljoprivrednicima seloinfopp. Urednik Feho Bašović.

Prvo sam krenuo iz hobija. Kad smo krenuli u priču o proizvodnji maline 2010/11. bilo nam je drago da plasiramo to što radimo. Međutim, baš mi je krenulo za rukom. Kasnije se ispostavilo i da je iz hobija prešlo i u potrebu

Malina ima budućnost ako se uđe s nekim novim sortama može se napraviti neka priča da se zaradi neki novac za solidan život.

 

Previous articleRibarićko jezero, okupirana teritorija: Borba za naše “more”
Next articleNovopazarka Sabaheta Kajtazović dobitnica nagrade „Najuspješnija žena 21. vijeka“