Zbornik radova “Položaj islamskih zajednica na Balkanu”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

“Položaj islamskih zajednica na Balkanu” zbornik je radova s Druge Međunarodne naučne konferecije održane u Prijepolju u decembru prošle godine. Bavi se pitanjima institucionalnog položaja islamskih zajednica na prostoru Balkana.

Konferencija je bila osmišljena kao jedan regionalni samit zvaničnih predstavnika islamskih zajednica s prostora Balkana ali je zbog situacije s korona virusom realizovana putem zoom platforme. Ovi radovi zvanično predstavljaju i pisani trag od autora koji su ujedno i predstavnici islamskih zajednica, kaže mr Alen ef. Duraković urednik Zbornika

Zbornik radova način je da se stavovi izrečeni tokom konferencije predstave u pisanoj formi i budu svjedokom jednog vremena

U ovom zborniku imamo tekstove muftije Mevluda ef. Dudića, muftije slovenačkog, predstavnike i uposlenike Rijaseta IZ u BiH, profesora FINa iz Sarajeva, nekoliko tekstova samostalnih istraživača. Tekstovi predstavljaju stvarno stanje, onako kako islamske zajednice funkcionišu, s kakvim problemima se susreću. Svakako, imamo i generalnog sekretara IZ u Hrvatskoj koji je učestvovao i ima svoj tekst u Zborniku.

Konferenciju u organizaciji Medžlisa Prijepolje u saradnji s Centrom za dijalog Vesatijja iz Sarajeva  podržao je Mešihat Islamske zajednice u Srbiji a realizovana je uz finansijsku podršku Opštine Prijepolje.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img