Home Rubrike Vijesti Novi Pazar ima 65 džamija

Novi Pazar ima 65 džamija

881

Gostujući u Novom Pazaru sa Centralnim dnevnikom u organizaciji SDP vlasti Rasima Ljajića, Senad Hadžifejzović je istakao da danima od organizatora nije uspio da dobije informaciju o tome koliko ima džamija u Novom Pazaru. POGLEDAJTE

Agencija SANA je nezvanično dobila podatke iz Islamske zajednice u Srbiji o broju džamija. U Novom Pazaru ima tačno 66 džamija, od kojih su 51 džamija u sistemu Islamske zajednice u Srbiji – Rijaset IZuBiH.

To su Altun Alem džamija, Arap džamija, Koraćka džamija, Lejlek džamija, Melajska džamija, Sinan begova džamija, Svojborska džamija, Hajrudin Parička džamija, Hadži Kadina džamija, Džamija Vražegrnci, Čalap verdi džamija, Šarova džamija u Lugu, Dibak Ishak džamija, Porok Kolerina džamija, Džamija u Banji, Džamija Pobrđe, dvije džamija u Selakovcu, Hanefi džamija naselje Lug, Džamija Barakovce, Paralovo džamija, Džamija Dohoviće, Džamija Raičinoviće, Džamija u Ivanči, Hadži Mehova džamija, Šutenovačka džamija, Kuri češme džamija, Džamija El-Džinan, Islamski centar GAZILAR, Hadži Šućova i Hadži Emirina džamija, Berat džamija, Hadžet Nikšićka džamija, Ferhadija džamija, Džamija u Gornjem Šutenovcu, Hadzi Šemsova džamija u Osoju, Džamija Pljevljani, Nova džamija Brđani, Nur dzamija, Džamija Jošanica, Džamija Muhovo, Džamija Crnoča, Džamija Zaguljača, Džamija Lukarsko Goševo, Džamija Kruševo, Džamija Kožlje, Džamija Ćeremidžinica, Džamija Varevo, Nova Miradž Trnava, Džamija Mursko brdo, Džamija Roginje i Džamija Banovica.

Džamiju Šehid Abduaziz u Muru je SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina ocijepila od jedinsvene Islamske zajednice 1999. godine i proglasila je za “samostalnu” džamiju.

2007. godine je SDA Sandžaka od jedinsvene Islamske zajednice ocijepila 10 džamija i pripojili ih paravjerskoj tvorevini porodice Jusufspahić sa sjedištem u Beogradu, od kojih su Bor džamija, Palanku u Bukrešu, Stanbol džamiju, Hadži Šefkovu, Jusuf Potok, Džamiju u Gornjoj Trnavi, Džamiju u Bajevici, Džamiju u Požegi, Džamiju u Cvijetnju i džamiju u Boturovini. Tada je u sistem Islamske zajednice ostalo 20 slobodnih džamija. U Međuvremenu je Islamska zajednica izgradila još 31 džamiju, dok paravjerska tvorevina i SDA nisu izgradili ni jednu.

Udar na Islamsku zajednicu je prouzrokovao i pad SDA Sandžaka sa vlasti u Novom Pazaru, što je iskoristio Rasim Ljajić koji je tada aktivno podržavao Islamsku zajednicu.

U periodu od 2010. godine SDP Rasima Ljajića je aktivno radila da sebi formira Islamsku zajednicu po ugledu na Sulejmana Ugljanina. Tako je potakla da se od Islamske zajednice ocijepe džemati u Sebečevu (hodža Selmo Duljević), Bijelim Vodama i Buču pod kontrolu hodže Zijada Ademovića, kao i da se novoizgrađena Miradž džamija u Mahali od strane braće Šuntić ne registruje pod Islamsku zajednicu. Tako da zekat i sadaketul fitr privatno sakupljaju pomenuta lica, podržana od SDP Rasima Ljajića. Sličan pokušaj je prošlom periodu bio i sa džematima u Pobrđu, Varevu i Barakovcu, ali djelovajem časnim ljudi je taj plan SDP vlasti osujećen i džamije su registrirane u sastavu legalne i legitimne Islamske zajednice.

 

Previous articleOdržana promocija edicije “Bijela knjiga žrtava Sandžaka (1941-1945)”
Next articleRužić: Drakonske kazne za one koji se usude poigrati s testovima male mature