Home Rubrike Vijesti Prof.dr. Hajradin Radončić novoizabrani predsjednik SUBNOR-a u N. Pazaru

Prof.dr. Hajradin Radončić novoizabrani predsjednik SUBNOR-a u N. Pazaru

658
0

Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova prije svega je patriotska, antifašistička, humanitarna, vanstranačka organizacija koja baštini antifašizam ljubav prema domovini, slobodi, pravdi I što je, kako naglašavaju prilikom izbora rukovodstva u Novom Pazaru, preduslov zajedničkom životu svih naroda i narodnosti Republike Srbije. Za predsjednika izabran je prof.dr. Hajradin Radončić.

Nastavit ćemo kroz našu tradiciju, propise, zakone da prepoznajemo borce svih ratova od Prvog I Drugog svjetskog rata, pa 90-tih koji su zaslužili da budu poštovani od strane institucija RSrbije, rekao je prof.dr. Hajradin Radončić novoizabrani predsjednik SUBNORa u N. Pazaru.

Pokazali smo jedinstvo, homogenost I prije svega ono zbog čega I postojimo- da se borimoza učesnike ratova, da se borimo da očuvamo antifašizam, patriotizam I što je najvažnije da se borimo da očuvamo zajednički život svih naroda na ovom području, izjavio je akademik pukovnik Željko Zirojević potpredsjednik SUBNOR-a Srbije.

Po vokaciji sam za bratstvo i jedinstvo, za razumijevanje I smatram da je to, pogotovo ovdje u našem kraju, osnova, alfa I omega, prvo I posljednje što treba da znamo I na mlađe prenosimo, istakao je Branko Jovanović predsjednik Skupštine SUBNORa u N. Pazaru.

Poziv da kao gost prisustvuju Skupštini prihvatili I predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru I narodni poslanik dr. Jahja Fehratović.

Tradicija antifašizma u ovom najznačajnijem I najstarijem obliku organiziranja na našem prostoru I dalje traje, punih gotovo osam decenija. Zaista to jeste u srži svih građana Novog Pazara I Sandžaka kao što se I pokazalo u tim trenucima 1941-1945 da su svi, bez obzira na vjeru i naciju stali jedan do drugog, podsjetio je dr. Jahja Fehratović narodni poslanik u Skupštini R Srbije.

Ta tradicija je, prije svega, okupljala dobre ljude. Na istoj strani bili su i muftija Šećeragić iz Prijepolja i predstavnici Srpske pravoslavne crkve. Ne može se zaboraviti ni lik Rifata Burdžovića Trše, kao ni Sretena Vukosavljevića koji su nosioci  antifašističke borbe na ovim prostorima.

Previous articleNa 2. redovnoj sjednici Skupštine opštine Sjenica usvojen prvi rebalans budžeta za 2021. godinu
Next articleOdržana promocija edicije “Bijela knjiga žrtava Sandžaka (1941-1945)”