Home Vijesti Prof.dr. Hajradin Radončić novoizabrani predsjednik SUBNOR-a u N. Pazaru

Prof.dr. Hajradin Radončić novoizabrani predsjednik SUBNOR-a u N. Pazaru

537
0

Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova prije svega je patriotska, antifašistička, humanitarna, vanstranačka organizacija koja baštini antifašizam ljubav prema domovini, slobodi, pravdi I što je, kako naglašavaju prilikom izbora rukovodstva u Novom Pazaru, preduslov zajedničkom životu svih naroda i narodnosti Republike Srbije. Za predsjednika izabran je prof.dr. Hajradin Radončić.

Nastavit ćemo kroz našu tradiciju, propise, zakone da prepoznajemo borce svih ratova od Prvog I Drugog svjetskog rata, pa 90-tih koji su zaslužili da budu poštovani od strane institucija RSrbije, rekao je prof.dr. Hajradin Radončić novoizabrani predsjednik SUBNORa u N. Pazaru.

Pokazali smo jedinstvo, homogenost I prije svega ono zbog čega I postojimo- da se borimoza učesnike ratova, da se borimo da očuvamo antifašizam, patriotizam I što je najvažnije da se borimo da očuvamo zajednički život svih naroda na ovom području, izjavio je akademik pukovnik Željko Zirojević potpredsjednik SUBNOR-a Srbije.

Po vokaciji sam za bratstvo i jedinstvo, za razumijevanje I smatram da je to, pogotovo ovdje u našem kraju, osnova, alfa I omega, prvo I posljednje što treba da znamo I na mlađe prenosimo, istakao je Branko Jovanović predsjednik Skupštine SUBNORa u N. Pazaru.

Poziv da kao gost prisustvuju Skupštini prihvatili I predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru I narodni poslanik dr. Jahja Fehratović.

Tradicija antifašizma u ovom najznačajnijem I najstarijem obliku organiziranja na našem prostoru I dalje traje, punih gotovo osam decenija. Zaista to jeste u srži svih građana Novog Pazara I Sandžaka kao što se I pokazalo u tim trenucima 1941-1945 da su svi, bez obzira na vjeru i naciju stali jedan do drugog, podsjetio je dr. Jahja Fehratović narodni poslanik u Skupštini R Srbije.

Ta tradicija je, prije svega, okupljala dobre ljude. Na istoj strani bili su i muftija Šećeragić iz Prijepolja i predstavnici Srpske pravoslavne crkve. Ne može se zaboraviti ni lik Rifata Burdžovića Trše, kao ni Sretena Vukosavljevića koji su nosioci  antifašističke borbe na ovim prostorima.