Home Vijesti Intervju: Hazbija Kalač, predsjednik SPP u CG – O Srebrenici, novoj vlasti...

Intervju: Hazbija Kalač, predsjednik SPP u CG – O Srebrenici, novoj vlasti u CG, izazovima bošnjačkog naroda..

144
0

Agencija SANA: Gospodine Kalač, iako je više povoda za naš razgovor,  Srebrenica tj. rezolucija o genocidu u Srebrenici koja je ovih dana na raspravi u parlamentu Crne Gore a koju je predložila Bošnjačka stranka nekako se sama po sebi nameće kao uvod. Svjedoci smo burne rasprave o rezoluciji, oprečnih stavova ali i činjenice da je predlagač rezolucije Bošnjačka stranka a ne vi iako ste to, čini mi se, prvi najavili. Šta se dogodilo u međuvremenu i kakve su šanse da se ona usvoji? 

– Krenuću od same inicijative. Naime, tačno je da smo mi još početkom Decembra prošle godine uputili našem poslaničkom klubu CRNO NA BIJELO radnu verziju zakona o zabrani negiranja holokausta, genocida i zločina protiv čivječnosti. Sama informacija o tome je odjeklnula u Crnoj Gori sa nekom posebnom energijom, dotad neviđenom kod političkih aktera. Neko je ćutao, neko je oprezno vagao svaku riječ, neki su je i podržali od samog starta ali niko javno nije bio protiv toga.

Naša namjera je bila apsolutno civilizacijska i kao takva sigurno superiorna pa samim tim nije ni mogla da ima protivnika. Osnovni motiv je bio institucionalno  zaustavljanje negiranja genocida, slavljenja zločinaca, manipulacija sa žrtvama  što je u konačnici trebalo donijeti zaustavljanje tenzija koje su tih mjeseci nakon izbora u Avgustu bile izuzetno velike ali i civilzacijskom ozdravljenju društva. Prvobitni plan je bio da se ona uputi u skupštinu odmah nakon nove godine međutim nakon 10_tak dana Bošnjačka stranka izlazi u javnost sa namjerom da skupštini uputi prijedlog rezolucije o Srebrenici. Moram priznati da smo bili poprilično iznenađeni zašto su to uradili nakon 10 godina koliko su bili na vlasti i imali sve mehanizme da usvoje tu rezoluciju, ali uprkos tome, nismo željeli praviti politički cirkus oko takve teme.

Na žalost, prvi pokušaj tj. prvo delegiranje te rezolucije u skupštini protekao je dosta mučno i neprijatno za sve Bošnjake u Crnoj Gori. Poslanici BS se nisu ni pojavili prilikom glasanja u parlamentu kao ni njihovi strateški partneri iz DPS-a da bi na volšeban način optužili naš poslanički klub za neusvajanje u parlamentu, pritom još optuživši direktno našu poslanicu Suadu Zoronić da je glasala protiv rezolucije što je, dokazalo se, bila apsolutna neistina. Uslijedila je opšta medijska hajka na gospođu Zoronić i na našu koaliciju. Više puta smo upućivali apel kolegama iz BS da ne koriste tu temu za dnevno političke ratove i nekako se to završilo. U međuvremenu ponovo su inicirali rezoluciju, ovoga puta ozbiljnije i detaljnije pripremljenu, ugrađujući i jedan stav zabrane negiranja genocida, koji pravu težinu može imati tek usvajanjem zakona o zabrani negiranja genocida, jer rezolucija, kakvu god težinu da ima, nema i ne može imati snagu zakona.

Ne želeći da politikanstvom ni najmanje uprljamo i samo pominjanje naše zajedničke bolne rane zvane Srebrenica, bez i malo dvoumljenja odlučili smo da podržimo pomenutu rezoluciju. Jednostavno, čast i dostojanstvo našeg naroda nema cijenu i mi smo uvijek spremni da ostavimo lične i partijske interese zarad višeg cilja.

Agencija SANA: Dan nakon presude Ratku Mladiću u skupštinu CG našla se rasprava o rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Srpske partije su bile protiv takve rezolucije, čuli su se brojni stavovi relativizacije i negiranja genocida pa i to da se tom rezolucijom čitav srpski narod stigmatizira kao genocidni. Ima li osnova za takvu tvrdnju i šta je rješenje kako bi se suzbili retrogradni stavovi poput negiranja genocida?

– Ja smatram da je izvor svih takvih stavova politička manipulacija žrtvama i nacionalnim osjećanjima zarad političkog ili ideološkog intresa grupa i pojedinaca koji sebe karakterišu kao nacionalne stranke i predstavnike srpskog naroda u CG.

Stvar je vrlo jednostavna i poprilično jasna ukoliko se akteri političkog života izvedu na čistac tj. suoče sa činjenicama, manipulativni prostor se sužava i na kraju eliminiše.

Suština je sledeća – svi ti manipulatori koji pokušavaju da koriste tragediju Srebrenice i Bosne uopšte, sakrivajući se iza nevinih žrtava ili ratnih zločinaca kao nacionalnih heroja i cijelog naroda zapravo su politički ili intresni paraziti koji su spremni svoj narod držati kao taoca zabluda i mitova samo kako bi oni lično ili njihova ideologija bili viralno živi. A zapravo su civilizacijski mrtvi. Oni ne samo da tom izopačenom logikom pokušavaju da isture običan narod kao njihov štit već sprečavaju da se stvarne patnje sopstvenog naroda sagledaju realnim očina što svakako svaka nevina žrtva zaslužuje ma kojem narodu da pripada. Upornom glorifikacijom zločinaca pokušavaju da balkanske rane drže otvorene i žive što pogoduje i manipulatorima žrtava a ukoliko bi na Balkanu upoznali i prihvatli činjenice šta bi njima ostalo od ideologije?!

Njemačka je imala sličan problem 20 godina nakon 2 svjetskog rata, nacizam je bio živ i agilan u procesu negiranja i relativizacije zločina nad Jevrejima. Tada je Vili Brant kleknuo i začepio usta svim negatorima. Moderna Njemačka i najmanji oblik ispoljavanja nacizma drastično kažnjava što je, lično smatram, i neka naša budućnost. Pravac kojim trebamo ići. Naš prijedlog zakona o zabrani negiranja holokausta, genocida i zločina protiv čivječnosti urađen je po ugledu na njemačku praksu. Kada počnemo primjenjivati takvu praksu – nacional šovinizam će drastično splasnuti u rekordnom roku kao i manipulacija žrtvama. I kako god da sagledate vladavina prava je ključni faktor  demokratizacije društva.

Ono što ohrabruje je  da su retrogradne snage u Crnoj Gori uprkos velikom pritisku od Avgusta prošle godine u konstantnom padu i da padom DPS-a pada i ta ekstremna desna struja. Svi mi u Crnoj Gori znamo da su te dvije krajnosti crnogorskog društva usko povezane i da su u prošlosti rasle zajedno ali i da danas padaju zajedno. Svi bi mi željeli da to bude slobodan pad i da što prije dođu do dna, ili bar nivoa sa kog će civilizacijski stasati ali nažalost tri decenije vladavine DPS se ne može ispraviti za par mjeseci. Ono na šta smo mi kao stranka ponosni jeste činjenica da nas prvi nisu slomili, da nas “poduče” kako Crna Gora nije naša kuća, iako su na tome mnogo radili, a ovi drugi nisu uspjeli da nam nametnu stav o Srbima izjednačenih sa Mladićem i Karadžićem. Ne, naprotiv, još više volimo Crnu Goru i još više se radujemo kada gledamo da Nikola Jokić dobija titulu MVP NBA lige.

Agencija SANA: Da li se na pitanju predložene rezolucije o Srebrenici, obzirom da su i Demokrate najavile moguću podršku uz određene korekcije, može desiti da se projektuje, možda za neku budućnost, neka nova parlamentarna većina?

– Nije isključeno iako u ovom momentu postoji još uvijek opravdan animozitet prema partijama prethodne vlasti, posebno prema DPS-u koji će vjerovatno podržati rezoluciju o Srebrenici, jer bi u protivnom njegova politika izgubila i tu, u ovom momentu, jedinu kopču sa civiliziranim svijetom. Proces demokratizacije DPS će potrajati. Biću slobodan da kažem da taj proces nije još ni počeo u pravom smislu ali on je neminovan.

Agencija SANA: Kako ocjenjujete dosadašnji rad Vlade Crne Gore i premijera Krivokapića?

– Bivši režim ja ovu državu doveo do ruba ambisa i veliko je pitanje šta bi se desilo da su ostali na vlasti još 4 godine. Vlada premijera Krivokapića nije savršena, nije bez grešaka i ovakva kakva jeste nije po mjeri Crne Gore jer je bez predstavnika manje brojnih naroda, ali period pred nama je da te nedostatke ispravimo i mislim da se ide u tom pravcu. Stabilizovan je ekonomski sunovrat koji je prijetio da uništi Crnu Goru. Krenulo se u reformu ključnih institucija, polivije, tužilaštva, javnog RTV servisa.. Sa druge strane lošije karike u vladi će se sasvim sigurno zamjeniti a manje brojni narodi uključiti u proces. Ono što je dobro je podrška međunarodnih adresa prije svega Brisela i Vašingtona Crnoj Gori da uprkos izazovima sigurnim koracima korača ka članstvu u EU i taj pravac je neupitan. Naravno, naši napori su usmjereni u ispravljanju nepravde prema manje brojnim narodima kako bi bili uključeni u izvršnu vlast i sve je izvjesnije da će se to uskoro i dogoditi. Svjesni smo svi da ne smijemo upasti u zamku ili namjeru da isključimo bilo koga od naroda u Crnoj Gori. DPS je to radio od početka, prvo su isključivali Hrvate, pa Bošnhake, pa Crnogorce, pa Albance pa Srbe. I gdje smo došli ? Do ogromnog međusobnog nepovjerenja i podjela. To je pogrešan put i mislim da će to i premijer Krivokapić shvatiti. Crna Gora je skup različitosti što je naša šansa a ne mahana, naša prednost a ne kočnica razvoja jedne uspješne balkanske a evropske priče.

Da zaključim, izazova je mnogo. Potrebna je ogromna energija i strpljenje da vratimo Crnu Goru na lidersku poziciju novih članica EU ali vjerujem da će ova vlada uspjeti u tome uz nesebičnu podršku partnera i prijatelja sa Zapada.

Agencija SANA: Je li Crna Gora bliža putu ka EU ili Rusiji i Srbiji?

– Evropski put Crne Gore je neupitan. Često ističem da po mojem mišljenju za Crnu Goru postoji sam Evropski svet. Pitanje je samo kojim tempom idemo ka EU. Naravno tu ima problema. Iako smo imali retoričku odrednicu da idemo ka EU sam proces priključivanja nije odgovarao najviše DPS-u. Nedostatak vladavine prava oni su opravdavali tenzijama u društvu. Mi moramo napraviti otklon od prakse bivše vlasti da u Crnoj Gori imamo pobjednike i poražene, više vrijedne i manje vrijedne narode i pojedince a te pozicije naroda su se mijenjale u zavisnosti od potreba DPS-a. To je bio pogrešan put koji nije dozvoljavao cjelokupnom društvu da iskorači naprijed, da izgradi zdrave institucije. Mi na kraju krajeva imamo obavezu da Crnu Goru svaki građanin doživi kao svoju kuću ma ko se nalazio na poziciji vlasti. Umjesto da grade institucije oni su gradili superiorne nacije što je rezultiralo neefikasnom državom sa dubokim podjelama između naroda. A svi znamo da takva praksa neminovno dovodi do nepovjerenja i sukoba. Crna Gora je dovoljno velika i bogata za sve i put pomirenja je vidljiv i dokučiv.

Istina tj. činjenice i vladavina prava tj. jake i neovisne institucije rezultirat će pomirenjem naroda i opštem prosperitetu. Naša sreća je što smo brojčano mali i kao takvi pogodni za snažan uticaj EU ka demojratizaciji i što smo članica NATO-a. Put Crne Gore ka punopravnom članstvu u EU je odavno zacrtan i ništa je ne može skrenuti sa tog puta. Usporiti ga može politički establišment kao što je to DPS uradio u prošlosti ali Crna Gora je sasvim sigurno buduća članica EU. Koliko će nam trebati vremena zavisi od nas ali ja mislim da će stvari u budućnosti da se odvijaju brže nego što mnogi misle.

Nakon poslednjih parlamentarnih izbora na kojima je DPS prešao u opoziciju a naročito nakon odbijanja Bošnjačke stranke da participira u novoj vlasti, stiče se utisak da je bošnjački narod u nedoumici šta dalje, kojim putem krenuti, šta ako DPS na duži period izgubi moć formiranja vlasti tj, šta ako trenutna konstalacija snaga potraje dva poslanička mandata (8 god)  URA i DEMOKRATE koji evidentno imaju podršku Brisela bilježe stalni rast podrške.. Ukratko, imaju li Bošnjaci u Crnoj Gori vremena i kapaciteta da 4 ili 8 godina budu izvan političkih procesa ? Naročito imajući u vidu da su upravo Bošnjaci u Crnoj Gori u najtežem položaju od svih naroda. Sredine i područja gdje pretežno žive su zvanično najsiromašniji i najnerazvijeniji, najviše Bošnjaka se iseljava, decenijama su osim ministarskih mjesta diskriminisani pri zapošljavanju.. Sa druge strane stiče se dojam da im je najveća briga i strah hoće li Crna Gora opstati kao nezavisna država..Da li je taj strah racionalan ?

Agencija SANA: Ogromni su problemi i izazovi a nekako olahko su odbili učešće u institucijama koje kreiraju društveno-ekonomski ambijent. Ili možda griješim u procjeni?

– Postavili ste više jako složenih pitanja. Prije svega moram istaći dvije stvari. Prva stvar, Crna Gora je neupitna kao nezavisna država, članica NATO i buduća članica EU. I druga stvar je da Bošnjačka stranka već duži period ima problem kategorizacije prioriteta naroda kojeg predstavlja što je bio jedan od ključnih razloga mog napuštanja iste i formiranje BDZ sadašnje SPP CG.

Agencija SANA: Šta se zapravo dešava?

– Vrh BS je već odavno otuđen od stvarnih problema naroda a ujedno otuđen i od racionalne percepcije realne politike. Ako pogledamo suštinu poruka koje su u prethodnih 8 godina slali narodu vidjećemo da su dvije ‘ključne’ i strateški forsirane a ja lično tvrdim da su im obje nametnute od strane DPS.  Prva poruka kojom su opsjedali narod je zaklinjanje u vjernost Crnoj Gori a druga je ubjeđivanje naroda da su samo oni autentični, autohtoni i legitimni predstavnici Bošnjaka u CG.  I jedna i druga poruka su služile za tiho ali potpuno kontrolisanje Bošnjaka od strane DPS.

Pričom o vjernosti Crnoj Gori tj. konstantnoj ‘potrebi’ dokazivanja ljubavi prema državi Bošnjaci su izgubili pojam za društveno-ekonomski biološki opstanak pa proteklih godina nije bilo bitno što smo siromašni, nerazvijeni, bez posla jer je država bila ‘ u opasnosti’. Polako ali sigurno, nemogavši da izdrži siromaštvo, jedna po jedna porodica se iseljavala iz Crne Gore a taj vapaj pojedinca se nije mogao čuti od orkestrirane ‘brige’ političkih Bošnjaka za državom. Sada kada sumiramo rezultate, u proteklih 10 godina sa Sjevera (Sandžaka) zvanično se iselilo 30.000 ljudi ogromnom većinom Bošnhaka. Rožaje, Plav, Gusinje, Petnjica.. i danas su u vrhu siromaštva, socijalne pomoći i nerazvijenosti.

Kako bi ugušili svaku opasnost po svoje položaje, vrh BS (a ja bih rekao po nalogu kreatora svih procesa DPS) zauzima stav da niko mimo njih ne može i ne smije predstavljati Bošnjake u CG. Nas su od osnivanja okarakterisali kao ekstremičku organizaciju sa sjedištem izvan CG i uz podršku svih režimskih igrača sa različitih adresa uporno ponavljali te optužbe utjerujući strah u narod da ako podrže nas faktički rade protiv Crne Gore. Naravno, kada imate na raspolaganju sav državni aparat uz spregu sa intresnim pojedincima i lobijima uz ogromnu dozu manipulacije i laži rezultati neće izostati. Sličan tretman imale su sve organizacije ili pojedinci koji su imali kritički stav prema BS i DPS. Svi su bili opasnost i neautentični Bošnjaci.

Naravno, intres za takvu igru DPS i BS je bila uzajamna. DPS da ima sigurne glasače u Bošnjačkom narodu a BS sigurne privilegije za pojedince tj. vrh partije. Šta je narod dobio već smo naveli.

E sad ja vas pitam, da li neko može da očekuje od predstavnika BS da shvate šta znači 4 ili 8 godina bez Bošnjaka u izvršnoj vlasti ? Naravno da ne jer oni već 8 godina ne mogu da shvate, vide, priznaju u kakvom stanju se nalazi njihov narod. Da ne pominjem krupnije procese kao što je budućnost Crne Gore. Oni su zajedno sa DPS usadili Bošnjacima strah da ako DPS padne sa vlasti da će početi rat u Crnoj Gori. Oni su toliko izbezumili naš narod da nije u stanju da svoje stvarne probleme stave u prioritete i da zapravo Bošnjaci Crnoj Gori najbolje mogu pomoći i najsnažnije je čuvati prosperitetom samog naroda i gradova u kojima većinski ili značajno žive. Niko zdravorazuman ne sumnja ni 1 % u odanost Bošnjaka Crnoj Gori. Godinama se Bošnjacima iz krugova koji su bili protiv nezavisnosti CG spočitava da su presudne procente nezavisnosti donijeli upravo Bošnjaci a vrh BS godinama plasira svom narodu ključni zadatak – odanost Crnoj Gori. Ima li tu logike ? Zdrave logike nema ali intresne itekako ima što sam već  objasnio. Apsolutna odanost Bošnjaka Crnoj Gori je neupitna. Ovo je i naša država, naša domovina. Uvjeravanje bilo koga u to je gubljenje vremena, nepotrebna stvar. To je jednostavno tako i tako će i ostati. Ali mi kao narod moramo nači svoje zasluženo mjesto u našoj državi. Moramo zaustaviti proces iseljavanja sa jedne strane a sa druge moramo se izboriti za svoje mjesto koje nam prirodno pripada u društveno političkom životu.

Agencija SANA: Zaključak se nameće sam po sebi, čini mi se?

– Apsolutno. Isključivanje Bošnjaka iz izvršne vlasti makar i kraći vremenski period je sigurno nazadovanje a isključivanhe na duži period kao i zadržavanje dosadašnje politike BS je ravno samoubistvu naroda. Samim tim urušiće se i jedan bitan stub na kojem počiva građanska i nezavisna Crna Gora. Već smo naveli da je odanost Bošnjaka državi Crnoj Gori uprkos svemu – apsolutna. Ali ako taj narod nastavi da se iseljava i propada kakve koristi će država imati od njih ? Kako joj mogu pomoći ?

Agencija SANA: Šta je rješenje?

– Sve suprotno dosadašnjoj politici BS tj. politika koju mi promovišemo i zastupamo. Insistiranje da Bošnjaci dobiju svoje predstavnike u izvršnoj vlasti, energično zastupanje kod državnih organa da se ispravi nepravda prema Sandžaku i cihelom Sjeveru, da se više slušaju impulsi intelektualnih krugova Bošnjaka u Crnoj Gori, da se izgradi svijest da samo jaki Bošnjaci, razvijeni gradovi u kojima su većina ili ih ima u značajnom broju, odgovorni pojedinci – državni službenici i maksimalni angažman kako bi zadržali mlade, doprinose prosperitetu, jačanju i čuvanju države Crne Gore, građanske, multietničke i evroatlanske Crne Gore.

Agencija SANA: Postoji li neka inicijativa sa vaše strane u tom pogledu?

– Naravno. Inicijativa je postojala od osnivanja stranke iako nije mogla doći do izražaja zbog ogromne represije i manipulacija. Padom režima stvari su postale jasnije a samim tim i prostor za naše djelovanje je širi. Ono što je aktuelno a tiče se ove teme jeste najavljena rekonstrukcija Vlade Crne Gore. Iako je još uvijek rano pričati o detaljima aktivnosti jedno je sigurno – cilj je ulazak Bošnjaka u izvršnu vlast tj Vladu Crne Gore.

Toliko vam mogu reći za sada nadam se da ćemo svi zajedno ubrzo imati lijepe i ohrabrujuće vijesti.

Agencija SANA: Na kraju, potpredsjednik vaše stranke se nalazi na čelu Uprave za dijasporu. Kakva su dosadašnja iskustva i kakva je saradnja sa dijasporom a kakva sa državnim institucijama? Kakvi su planovi uprave?

– Ono što vam ja mogu reći je da se mr. Seid Hadžić na čelo Uprave za dijasporu našao zahvaljujući svom obrazovanju, iskustvu menadžera i poznavanju života i rada dijaspore a ne kao stranački funkcioner. I informacije koje ja dobijam govore da kvalitetno koristi svoje sposobnosti. Početne informacije govore da je jako ozbiljno pristupio poslu i da ima namjeru izgraditi kvalitetnu instituciju i zdrav odnos sa dijasporom. Planova je mnogo, prostora za unapređenje saradnje sa dijasporom takođe pa možemo zaklkučiti da je ozbiljan posao pred njim. Ono što sam mu ja sugerisao i što je generalno naša politička platforma – Uprava za dijasporu mora biti Uprava ZA a nikako PROTIV dijaspore. Vjerujem da će mnogi biti iznenađeni rezultatima gospodina Hadžića.