Ukonjena crkva iz dvorišta nane Fate Orlović

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Srušena je pravoslavna crkva u Konjević Polju, sagrađenom na imanju Fate Orlović. U kratkoj izjavi u svojoj kući kaže kako je iscrpljena od višedecenijske borbe.

Hvala Bogu, dočekasmo, hvala Bogu, izvrši se sve kako treba, ali danas mi je ponajgore. Nije mi pravo, ne volim, a moram, jer svako svoje traži, pa tražim i ja svoje. Ja njima nisam ništa učinila, niti činim. Drago mi je što je iznesena iz avlije, ne bi je trpio niko, pa ne mogu ni ja, ijavila je nana Fata Orlović

 

Fata Orlović 20 godina traži uklanjanje crkve iz svog dvorišta, o čemu je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio i presudu. Međutim, realizacija te odluke dugo je bila na čekanju.

Da je počelo izmještanje crkve potvrdio je Rusmir Karkin, advokat Fate Orlović, koji je za sarajevski portal Klix.ba rekao kako se očekuje da će posao biti završen do nedjelje. Nakon što je s crkve uklonjen krst, bager je srušio za samo nekoliko minuta, nakon čega je počeo odvoz materijala.

Pravoslavna crkna na imovini Fate Orlović sagrađena je tokom rata u Bosni i Hercegovini, nakon što su opštinske vlasti odlučile porodici Orlović, dok je bila u izbjeglištvu, oduzeti imovinu. Imovina je vraćena nakon rata ali je crkva ostala

Godine 2000. Fata Orlović, koja je u ratu izgubila supruga i veliki broj članova porodice, pokrenula je sudski spor, koji je došao i do Strazbura. Evropski sud za ljudska prava presudu o uklanjanju crkve donio je 1. oktobra 2019. godine, a za rok je bio naveden 1. april ove godine.  Borba nane Fate okončana je nakon dvije decenije.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img