Medresa Gazi Isa-beg sutra ispraća 509. generaciju maturanata

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Medresa Gazi Isa-beg u Novom Pazaru sutra ispraća 509. generaciju maturanata. Šetnja kreće s Trga Gazi Isa-beg u Novom Pazaru u 15.30, Svečana akademija je u 17 sati u krugu Medrese, a od 19 sati je svečana večera za 101 učenika i učenice Medrese iz Novog Pazara, Rožaja i Preševa.

 

Definitivno je sutra jedna svojevrsna, posebna manifestacija estetike i mudrosti, formalne i suštinske i svakojake ljepote. Upravo zadnji broj “Softe” koji će izaći sutra na svečani dan Akademije maturanata i maturantica velikim dijelom svojih stranica tretira baš naše uspješne svršenike Medrese. Kada smo stavili na spisak naše alumniste koji su završili Medresu i kada smo vidjeli gdje se sve nalaze i šta sve rade i koje sve važne funkcije u zajednici obavljaju iako smo načelno i površno znali, impresionirali smo se, kaže hafiz Abdurahman ef. Kujević predsjednik Uprave Medrese i sandžački muftija

Medresa, kako kaže, prije svega odgaja ulemu- pravu, istinsku, slobodnu, ulemu od znanja, principa, morala. Medresa nudi sve što treba jednoj zajednici, a posebno nakon što je dodatno stavljen akcent na engleski, arapski, turski jezik

To je kategorija u društvu na koju se sve kategorije i vraćaju. Nijedna kategorija u društvu nema takvu privilegiju i primarno to Medresa pruža. Međutim, ona je svestrana škola koja nudi opće obrazovanje učenicima. Imamo svršenike koji su na visokim državnim i društvenim funkcijama. Imamo narodne poslanike, državne sekretare, direktore uprava na nivou ministarstava u Srbiji, Crnoj Gori, cijelom regionu, arhitekte, ljekare, pravnike, ekonomiste.

Inače, odbrana maturskog rada najavljena je za subotu, 5. juna a već u nedjelju i ponedjeljak, 6. i 7. juna polaganje završnih ispita.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img