Home Vijesti „Tam Tam kids“ povećao produktivnost proizvodnje zahvaljujući EU PRO

„Tam Tam kids“ povećao produktivnost proizvodnje zahvaljujući EU PRO

221
0


Evropska unija opredijelila je 30 miliona eura za trogodišnji program za lokalni razvoj, EU PRO Plus koji ima za cilj da doprinese sveukupnom društvenom i ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava i koji će svoj rad usmjeriti na poboljšanje upravljanja teritorijalnim razvojem, podršku ekonomskom rastu, kao i na unapređenje socijalne infrastrukture i kohezije.

Menadžer prodaje “Tam Tam kids”, jedne od firmi koja je dobila bespovratnu pomoć od Evropske unije ističe da su projekti Evropske unije doprinijeli unapređenju ambijenta za poslovanje.

„Firma posluje već više od od 20 godina i bavi se proizvodnjom odjevnih predmeta za bebe i djecu do 14 godina. Donacija od Evropske unije nam je puno značila u smislu da smo bar za 20% povećali produktivnost proizvodnje. Svima bih preporučio da konkurišu jer su ljudi fer i sve je bilo onako kako je i dogovoreno.“

Naglasio da su se kupovinom novih mašina stvorili uslovi za zapošljavanje novih radnika, što je doprinijelo povećanju produktivnosti.

„Mi smo u ugovoru naveli da ćemo da zaposlimo dva nova radnika i to je naravno i ispunjeno. Osim toga imali smo i nešto vezano za društvenu odgovornost gdje smo trebali da nagradimo određeni broj đaka iz grada. To smo zbog epidemiološke situacije morali da odradimo na drugačiji način i odradili smo vaučere koje smo donirali u tri osnovne škole u Novom Pazaru, svaka škola je odabrala đake kojima su dodijeljeni ti vaučeri. Dobili smo dva nova radna mjesta, konkretno u našoj firmi. Tada kada smo mi konkurisali bilo je puno firmi iz Novog Pazara i cijele Srbije i svi su uglavnom zapošljavali od 2 pa i do 15 ili 20 radnika tako da je ovaj projekat sigurno uticao pozitivno.“

Evropska unija je tokom prethodne decenije pružala podršku lokalnom razvoju, a sada se kroz EU PRO Plus uvodi i sveobuhvatni i održivi pristup teritorijalnom razvoju. Podržani su projekti iz oblasti konkurentnosti, infrastrukture i društvene kohezije.