Islamski centar Gazilar olakšava život vjernicima

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Islamski centar Gazilar, bez sumnje je najljepši, ne samo u okruženju već uopšte na Balkanu. Plato je površine četiri stotine kvadrata, a sam ulaz od ulice je povučen gotovo dva metra da bi se, kako kaže imam hafiz Haris ef. Hadžić, saobraćaj mogao odvijati neometano a uz to obezbijediti i parking mjesto više. Objekt se sastoji iz dva dijela na površini od preko 50 ari. Džamijski prostor na površini od hiljadu kvadrata. Minaret dužine 37 metara. U kompleksu četiri ulaza, 20 parking mjesta, dvije gasulhane, gdje se mogu obaviti tri gasula, četiri hatarhane, restoran, učionice, stan za imama, kancelarija za administrativne poslove i poslovni prostor koji može biti i u trgovinske namjene. U suterenu je sala za sportsko-edukativne aktivnosti. O svemu se vodilo računa pa je omogućeno i prilagođeno kretanje i osobama s invaliditetom.

 

Islamska zajednica sa svojim arhitektama Hankijom Ganić i Farisom Ćosovićem vodila je računa i o estetskoj dimenziji. Mnogi kada dođu ovdje govore da imaju osjećaj kao da se nalaze negdje u arapskom svijetu, Dubaiju, Turskoj. Ovdje sve životne segmente možemo odraditi od šerijatskih vjenčanja a mnogi ih već ugovaraju u prelijepom ambijentu ove Allahove, dž.š. kuće, kaže hafiz Haris ef Hadžić imam

Želja Islamske zajednice od samog početka bila je da se olakša život vjernicima

Mi u Islamskoj zajednici smo svjesni da je ovo građevina nešto što je urađeno prema najsavremenijim standardima, fasada s posebnom ventilacijom i svi detalji a glavni ukras ove džamije kao i svih ostalih džamija džemat

Inače, sam naziv ima svoju simboliku.

Znamo da Gazilar znači Pobjednici. Islamska zajednica s našim vakifima, jakim, svjesnim ljudima odradila je ovakvo zdanje i poklonila vjernicima na korištenje. Želim da se zahvalim našim vakifima, glavnom vakifu a niko od njih nije želio da se spominju njihova imena, da ih  Allah, dž.š. nagradi,  ukabuli svima koji su pomogli da ovo zdanje izgleda ovako lijepo.

 

Islamski centar Gazilar  i u vanjskom i unutrašnjem dijelu pokriven je video bimovima kako bi se mogla pratiti predavanja, kao i video nadzorom. Od sutra počinje s radom i Škola Kur’ana, mekteb, a očekuje se da, između ostalog, svoja vrata otvori i vrtić Reuda. O namjeni, namjeri, mogućnostima Islamskog centra Gazilar  u Ramazanskom programu.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img