Mahmutović: Kiša za vikend, temperature u blagom porastu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Hoće li zima nestati i konačno krenuti proljeće.. Tri centimetra snježnog pokrivača u osam dana aprila za stručnjake nisu ništa više od uobičajenog.

Teče april i već je polovina. Protječe nešto hladnije nego što je uobičajeno i kad je riječ o temperaturama i o snježnom pokrivaču. Ovo će svakako utjecati na to i da se vegetacija u odnosu na prošlu godinu produži, odnosno kasni neke dvije nedjelje. Sijanje počinje nešto kasnije, rodovi također dolaze kasnije, kaže Fadil Mahmutović meteorolog.

Ipak, prognostičari očekuju temperature u blagom porastu.

Mogu samo da prenesem ono što su kolege dale na našem sajtu već od sutra bi temperatura trebalo da ima blagi porast i neka dva dana ne bi bilo padavina ali već za vikend oped slijede padavine, doduše očekuje se kiša, ne snijeg i svakako što više april odmiče temperature će biti više i više.

Što se ljeta tiče, ono, kako kaže, kratko traje. Svega mjesec i po dana u Sjenici je pravog ljeta barem prema temperaturama za razliku od ravničarskih predjela

Što se tiče dugoročnijih prognoza mogu prenijeti one koje daju kolege. Otprilike, opet bi išlo u prosječnim vrijednostima. Možda pola stepena iznad prosječnih vrijednosti a s količinom padavina opet u prosječnim vrijednostima.

Ništa, kaže, neuobičajeno s obzirom da su zabilježene i hladnije godine od ove. Tako je u aprilu 1997. godine zabilježeno 46 centimetara snijega, a dvije godine prije čitavih pola metra bio je sniježni pokrivač. Stoga, trenutne vremenske prilike malo iskaču iz prosječnih vrijednosti

 

 

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img