Udruženje Bošnjaka u Turskoj – Cijene liječenja mogu biti znatno niže ukoliko se izbjegnu komisionari

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Udruženje Bošnjaka u Istanbulu porijeklom iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka “İstanbul Anadolu Yakası Bosna Sancak Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği” uputilo je otvoreno pismo svojim sunarodnjacima u kojem ih obavještava da cijene liječenja u Turskoj mogu biti znatno niže ukoliko se izbjegnu “komisionari” –  trgovci koji prodaju tuđe usluge uz procenat svoje zarade.

Udruženje stoji na raspolaganju svima koji je potrebna medicinska pomoć kako bi ih uputili na bolnice sa najkvalitetnijom i najpovoljnijom uslugama. Udruženje je kao primjer velikih provizija komisionara navelo posljednju akciju za liječenje braće Kadrović iz Rožaja u kojoj je prikupljeno pola miliona eura. Pismo prenosimo u cijelosti:

– Sve nas je rastužila vijest o bolesti ALD (Adrenolokodistrofi) bolesti kod Abaza i Rifata, sinova Faruka Kardovića iz Rožaja. Kao Bošnjaci u Turskoj želimo im brz oporavak i ozdravljenje. Vijest da je u Sandžaku za Rifata i Abaza skupljena suma od 500.000 € je lijep primjer solidarnosti i darežljivosti našeg naroda. Od članova našeg udruženja koji su se raspitivali za njih smo saznali da su stigli u Tursku radi terapije transplantacije koštane srži. Iznos od 500.000 € je privikao pažnju velikog broja doktora koju su članovi našeg udruženja, stoga želimo da obznanimo prosječne troškove te terapije u Turskoj. Činjnica da ovo nije lični novac porodice koje je došla radi terapije, već novac naroda Sandžaka nas je, iz osjećaja odgovornosti, obavezala da podijelimo informacije u nastavku. U različitim bolnicama sirom Turske, minimalna cijena za transplantaciju koštane srži je 19.900 $, prosječna cijena je 67.900 $, a maksimalna je 130.000 $. Nemoralna razlika u cijenama potiče od komisionara i nema veze sa doktorima ili bolnicom. Medicina u Turskoj je na svjetskom standardu i smatramo da se ne smije naštetiti tom povjerenju. Kako ne biste bili podvrgnuti ovakvim zloupotrebama u budućnosti, možete stupiti u kontakt s našim udruženjem i od naših doktora dobiti informacije o bolnicama sa najkvalitetnijim i najpovoljnijim uslugama, stoji u pismu udruženja “İstanbul Anadolu Yakası Bosna Sancak Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği”.

Udruženje je naknadno objavilo i Vodić za liječenje pacijenata koji dolaze u Tursku, uz korisne adrese bošnjačkih udruženja kojim se mogu obratiti ovim povodom.

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img