Centar CODE – Da sva djeca sa smetnjama u razvoju žive sa nama, a ne pored nas

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006.godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi te bolesti prisutnost 3 hromozoma umesto 2 hromozoma, na 21 hromozomskom paru.

Iz centra za autizam i razvojne smetnje CODE poručeno da se svijest probudila i da sva djeca sa razvojnim smetnjama ne žive pored nas već sa nama.

„Međutim, zbog cijele ove situacije sa korona virusom nismo mogli da upriličimo kako doliči ovom datumu. Ipak, drago nam je što je puno mladih, mi stavljamo akcenat na mlade zato što su oni naša budućnost, ali bilo je dobro kada su ljudi dosta podelili na društvenim mrežama, preko medija da je 21.03. dan djece sa Daunovim sindromom. Ovaj dan će uvjek biti poseban“, ističe koordinatorka centra CODE, Emela Koničanin.

To su djeca kao i svaka samo mnogo iskrenija, nežnija, veselija, i to je zaista nešto posebno, naglašavaju iz centra CODE.

Trener mališana poručuje da se njima fizička aktivnost nikako ne smije ukinuti, pa ni u doba pandemije jer to je nešto što ih održava.

„Fizička aktivnost je veoma bitna za djecu sa smetnjama jer tu kardiovaskularni sistem reaguje, više kiseonika i hranljivih materija dolazi do mišića što znači da tada djeca imaju više snage za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Veoma je to bitnoza njihovo zdravlje, sprečavanje depresije je posebno bitno u ovom vremenu korone kada su svi izolovani. Uputiobih apel i državi i gradu da stvore ili naprave uslove za djecu sa smetnjama, da im se dozvole treninzi, da štoviše ulažu u udruženja koja se bave djecom sa razvojnim smetnjama“, dodaje Crnovršanin Faris, trener i fizioterapeut cenra CODE.

Djecu sa Daunovim sindromom odlikuju različite čarape a iz centra CODE poručuju da koliko god različite bile, čarape su i dalje čarape, ljudski hromozomi ma koliko različiti bili su i dalje ljudski hromozomi.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img