Tandir – Izgraditi obaloutvrde, dislocirati vatrogasne službe tokom ljeta

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik poslaničke grupe SPP-USS narodni poslanik Samir Tandir istakao tokom obraćanja u Skupštini Srbije osvrnuo se na Ministarstvo životne sredine. Naglasio sa kojim se problemima stanovnici Sandžaka susreću.

„Što se tiče amandmana oni su više tehničke prirode. Posebno bih se osvrnuo na drugi amandman, član 15 stav 2 koji govori da do 15. marta predstavnici lokalnih samouprava i autonomne pokrajine moraju da šalju svoje izvještaje a koji se tiču mjera koje su oni sproveli. Ujedno i pojava kao što su poplave, ekstremne temperature, i njihove posljedice. Znači jučer smo govorili o statistici i važnosti statistike, važnosti zapisivanja i slanja izvještaja. Zašto? Zato da bi imali dobre strategije i da bi te strategije mogle da se implementiraju u realnom životu i daju željene efekte, neophodno je da se to permanentno bilježi i da se u ovom slučaju kod Ministarstva ekologije ti podaci obrađuju. Koliko je važan ovaj amandman? Suština jeste u prevencijama. Vidjeli smo šta znače poplave 2014. godine i jako je važno da se izgrade obalo utvrde, da radimo na korićenju rijeka. Iz kraja iz kojeg ja dolazim, Sandžačke opštine, imamo permanentan problem kada je u pitanju izlivanje rijeke Lim na teritoriji opštine Prijepolje, u naseljima Zalug i Brodarevo i neophodno je izvršiti korićenje odnosno izgradnju obaloutvrde. To očekujemo kao pomoć od resornog ministarstva. Također, Novi Pazar ima problem iste ove prirode kada je u pitanju rijeka Raška i rijeka Jošanica. Imali smo velike probleme u skoroj prošlosti jer su bila ugrožena domaćinstva, prekidi saobraćajnica i slično.

Zaista je potrebno dislociranje vatrogasne službe tokom ljeta, naglašava Tandir.

Što se tiče požara, a tiče se i ovog amandmana, hoću da istaknem problem da je jako važno da se radi na dislociranju u ljetnjim mjesecima vatrogasnih jedinica. Imamo situaciju da je naselje na primjer Brodarevo udaljeno od Prijepolja 20km i da ono ima ogroman prostor od Brodareva do okolnih sela od 20 do 25km. Također, taj isti problem imamo kada je u pitanju Sjenica. Znači, ukoliko se desi požar na Pešterskoj viroravni, iz vatrogasne stanice u Sjenici dok dođe vatrogasni automobil do Duge Poljane, to je već 20km, a imamo okolna sela kao što su Delimeđe, Raškoviće, i druga sela koja su udaljena čak i do 37km. Sada, kada dođe do Duge Poljane pa do tog sela, a to je već 50-60km, nemoguće je da se spriječi veća materijalna šteta i kada je u pitanju rastinje, šumska gazdinstva kao i seoska domaćinstva. Šta je suština? Ja bih vas zamolio i vjerovatno ćemo imati neke razgovore gdje ću insistirati da vidimo da li postoji u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova mogućnost da se u ljetnjim mjesecima vrši dislociranje kao neke hitne službe a koje bi bile na tim udaljenim rubnim prostorima opština. U danu za glasanje, sa zadovoljstvom ćemo podržati ovaj zakon sa amandmanima i još jednom čestitam ministrici Vujović i njenom timu na postignutim rezultatima posebno kada je upitanju nesanitarna deponija Stanjevine to je jedan ogroman problem koji smo riješili na zadovoljstvo svih ljudi“.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img