Dr. Fehratović – Ko štiti kriminalce koji su oteli direktora škole u Sjenici?

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Narodni poslanik SPP-a dr. Jahja Fehratović u Narodnoj Skupštini R. Srbije podsjetio na otmicu direktora srednje škole u Sjenici, naglašavajući da odgovorna Ministarstva moraju reagirati.

„Prvog marta ove godine u Sjenici se dogodila otmica i kidnapovanje jednog od nosilaca javnih funkcija, direktora srednje škole. Nažalost, nismo imali adekvatan spreman odgovor nadležnih organa u potpunosti da se da odgovor na ovo pitanje. Zato koristim ovu priliku da pitam i Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde ali i Ministarstvo prosvjete, čiji je upošljenik i funkcioner gospodin Tahirović koji je bio otet od strane organiziranih kriminalnim udruga i maltretiran radi njegovog političkog stava. Od četvoro ljudi koji su oteli, kidnapovali i maltretirali gospodina Tahirovića, samo je jedan privođen i samo je jedan procesuiran, dok tri ostala lica nikada nisu procesuirana iako se radi o licima koje imaju ozbiljne kriminalne radnje, kojima je zabranjen ulaz u države EU, koje imaju dosije i višegodišnju robiju iza sebe i gdje ne smiju ući ni u zemlje regiona. Nažalost ovaj slučaj pokazuje da još uvjek imamo dijelove kriminala a koji su upleteni i u policijske udruge ali i u organe tužilaštva i pravosuđa. Zašto sva četiri lica nisu procesuirana? Zašto je samo jedno lice obuhvaćeno i to u svojstvu građanina? Zašto nije zaštićen gospodin Tahirović, a koji je direktor srednje škole u Sjenici? Znamo da je Sjenica nakon ovih predhodnih izbora postala mjesto obračuna kriminalaca koji su izgubili poluge vlasti i koji na svaki način pokušavaju da torturom obezbjede bilo kakav utjecaj u lokalnoj vlasti. Nažalost, ovakav neadekvatan odgovor, s obzirom da je proteklo mjesec dana nakon te otmice a kojoj državni organi nisu dali i nisu uredno procesuirali sve učesnike u ovom kriminalu, ovom zločinu, ohrabruje i dalje sve one koji misle da kriminalom, silom, torturom, maltretiranjem, otmicama mogu da upravljaju životima građana. Država mora pod hitno poduzeti sve što je bitno da bi se ovo u korenu saseklo, moraju se procesuirati sva četiri lica koja su otela prvoga marta direktora tehničke škole iz Sjenice, maltretirala i sprovodila nad njim torturu, batinala ga, i tražila da jednostavno za njih i njihove interese politički djeluje”.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova je moralo i mora sva četiri lica sprovesti i mora poduzeti istragu a koja će biti sveobuhvatna. Tužilac koji je nadležan za ovaj slučaj, samo je optužio jednog od pocinioca prosto praveći se slijep, kao da ima nešto preko očiju, da su u istom kriminalu učestvovala još tri lica i to lica sa ozbiljnim kriminalnim dosijeima, sa ozbiljnim kriminalnim djelima iza sebe, sa odležanim više godišnjim robijama, lica koja se traže od država EU i država u regionu. Na koncu, ministarstvo prosvjete mora učiniti više da zaštiti one koje je imenovala za nosioce odgovornih funkcija posebno jer je riječ o školi, jer je riječ o odgojno-obrazovnoj ustanovi jer ako se to može raditi sa onima koji su nosioci odgovornosti obrazovanja i odgoja naših budućih generacija. Šta treba očekivati učenik tih škola ili kako se trebaju osjećati roditelji te djece”.

I dalje nije pružena adekvatna zaštita gospodinu Tahiroviću koji je predmet ove otmice i koji i dalje ima probleme, dodaje dr. Fehratović.

„Zato je neophodno da država pruži zaštitu ovom licu a da sve one koji su učestvovali u kriminalu adekvatno sprovede i kazni, da tobude najsnažnija moguća poruka kako svi oni koji su do sada na razne kriminalne radnje učestvovali u diobi i vlasti shvate da je ovo država u kojoj kriminal i kriminalci moraju biti gonjeni, moraju biti hapšeni, moraju biti procesuirani a da oni koji se časno, dostojanstveno, pravedno, pošteno bore, trebaju nositi sve one funkije koje su odgovorne i koje su za primjer posebno zato što su oni ti koji treba da budu uzor budućim generacijama“.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img