Dr. Fehratović – Na popisu omogućiti građanima da se slobodno izjasne o svom vjerskom i nacionalnom opredjeljenju

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović u svom obraćanju u Skupštini Srbije govorio o predstojećem popisu stanovništva. 

– Prateći statistiku prethodnih popisa, sa pozicije pripadnika manjinskih naroda u ovoj državi, možemo tačno vidjeti kada se i u kom periodu narod, manjinska zajednica osjećala i kako je imala sigurnost ili nije imala sigurnost. Kao pripadnik bošnjačkog naroda i koliko pratim i analiziram sve popise iz prošlosti u 20. stoljeću, mogu tačno proanalizirati kako se koji režim odnosio prema pripadnicima mog naroda, jer je to uvijek dovodilo do toga da je taj narod ili pravio veliki broj migracija iz ove države ili je živio u blagostanju. Nažalost, 20. stoljeće je pokazalo da smo bili sudionici mnogobrojnih migracija, iseljavanja stanovništva i to ne samo pripadnika moje nacionalne zajednice već svih nacionalnih zajednica u ovoj državi, pa i većeg dijela većinskoga, srpskog naroda, što je pokazatelj toga da se mora promjeniti što šta, kako bi doprinjeli tome da sve ono što je glavna različitost nas i naša snaga ovog društva, objedini i da se kreira ona politika koja će dovesti do toga da se svi narodu u ovoj državi osjećaju toliko snažni i važni, da u potpunost sve svoje kapacitete usmjere prema rješavanju ovih problema i kreiranju zajedničke budućnosti

Dr. Fehratović podsjetio da je Stranka pravde i pomirenja potpisala sporazum o saradnji sa Srpskom naprednom strankom kako bi se zaustavile politike koje su do sada dovodile do odliva stanovništva iz Sandžaka.

– Za nas je glavni problem akutni problem tj. problem infrastrukture, naših krajeva, Sandžaka konkretno. To je prepoznato. Vjerujemo da će ti strateški projekti dovesti do toga da se sve ono što jeste prethodnih 10 godina, namjerno ili ne, zbog neke različite politike i političkog ubeđenja urađeno loše po mnoge dijelove države Srbije, naročito ove ruralne kao što je Sandžački dio, da se popravi i da već budući popisi stanovništva pokažu da je ova politika i da su ovi dogovori koje smo mi kao pripadnici manjinskih naroda pravili sa pripadnicima i politikama većinskih naroda, doveli do toga da se svi narodu u ovoj državi podjednako razvijaju i da svi imaju podjednaku šansu da uvijek na ovom prostoru dobiju sigurnost, bezbjednost, priliku da ekonomski napreduju.

On je ukazao na važnost predstojećeg popisa stanovištva.

Zato je ovaj predstojeći popis zaista važan, da pokaže i ukaže i da ohrabri sve pripadnike nacionalnih zajednica da se slobodno, transparentno izjasne o svom vjerskom opredjeljenju, nacionalnom opredjeljenju, o svom jeziku i pismu. Obzirom da imamo takav zakonski okvir koji to omogućava i koji je po najbolji u suštinskom smislu u Evropi, kada su u pitanju zakoni koje je ova Skupština donosila u prethodnom periodu i koje će donositi, ali i da je sada vrijeme da se to implementira i na terenu, a prvi korak tome jeste da se svi na popisima koji su pripadnici manjinskihj zajednica, doslovno i transparentno izjasne o svom jeziku i nacionalnom i svakome drugome opredjeljenju, kazao je dr. Fehratović.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img