Almir Memić iz Prijepolja jedan od najboljih evropskih boksera

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Na međunarodnom memorijalnom turniru u boksu “Emil Ječev” koji je održan u Sofiji u Bugarskoj nastupila je i reprezentacije Srbije. To je jedan od najstarijih turnira u boksu u Evropi, a reprezentacija Srbije osvojila je 4 medalje, od kojih 1 zlato, 1 srebro i 2 bronze. Glavna zvijezda i kec iz rukava reprezentacije Srbije i ovoga puta bio je mladi Prijepoljac Almir Memić koji je do finala stigao relativno lako. U finalnoj borbi sačekao ga je iskusni Italijan, n'o Almir se nije dao poremetiti, pa je odličnom predstavom stigao do zlatne medalje i pehara za sveukupno najboljeg boksera turnira. To je bio povod da ga posjetimo u Prijepolju, gdje nas je srdačno dočekao zajedno sa svojim trenerom i prvim čovjekom bokserskog kluba Miks iz Prijepolja, gospodinom Mikicom Tomaševićem. Mladim Almir Memić ističe da je boks umnogome uticao na kompletan razvoj njegove ličnosti. Sklonio ga je sa ulice, sačuvao problematičnog društva, a tu snagu i energiju koju je posjedovao kanalisao na pravi način. Posebnu zahvalu duguje, ističe, prvenstveno treneru Mikici.

“Boks sam počeo trenirati 2016. godine. Tada sam bio malo i problematičan, međutim, u bosku sam pronašao sebe, počeo trenirati boks redovno i eto uspjeha. Boks je jako značajan. Trudiš se, treniraš. Manje si na ulici, više treniraš, izbjegavaš i loše društvo. Meni boks mnogo znači u životu. Mislim da smo ovim podvigom ostvarili plasman na svjetsko prvenstvo, ide nas, ja mislim, četvoro i to nakon mnogo godina Srbija će imati svoje predstavnike na svjetskom prvenstvu. Tu, ako Bog da, očekujemo medalju i borićemo se za to. Ja sam zadovoljan svojim statusom i položajem u reprezentaciji, skoro pa me najviše vole i uvijek su tu za sve nas, šta god da nam zatreba, bez ikakve razlike”, kaže mladi Almir Memić.

Za uspjehe posebno zaslužan prvi čovjek kluba, Mikica Tomašević. Takmičari kažu da im nije samo trener, već i najveća životna podrška i kao drugi otac. Nikada, kažu, nijednom djetetu koje je došlo da trenira klub nije uzeo ni dinar, a Prijepolje je, za uzvrat, upisao zlatnim slovima u historiju omladinskog boksa.

“Klub smo koji nikada ni jedan dinar nije uzeo takmičarima niti onima koji žele da treniraju. Tu smo pronašli jedan kutak za djecu oba pola, a Almir je svim tim omladincima sada kao idol. Dolaze nam svakodnevno novi polaznici škole boksa, javljaju se svakodnevno. Mi smo zaista ostvarili jedan historijski uspjeh u boksu i upisali ime Prijepolje u historiju boksa. Osvojili smo pojedinačno prvenstvo države, Ligu bokserskog saveza Šumadije i Pomoravlja, a Almir Memić osvojio je treće mjesto u Evropi. Ne damo da nas taj zavidan uspjeh uzdigne, već nastavljamo još jače, bolje i snažnije”, kaže Mikica Tomašević.

Almir Memić je spreman za nove podvige, a, kaže, korona virus nije ga poljuljao, te naporno se sprema kao da i ne postoji. Trenutno stanje, dodaje, nikako ne smije biti izgovor za ljenjost sportista.

SANA – Hamza Škrijelj

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img