ZZJZNP: Neshvatljivo da zdravstveni radnici pokazuju određeno nepovjerenje prema vakcinaciji

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Dok traje masovna imunizacija protiv Kovida iznenađuje nepovjerenje prema vakcinaciji među zdravstvenim radnicima. Čak se bilježi i manji broj njih u nekim sredinama koji se odazivaju iako su na prvoj liniji u borbi protiv virusa.

 

Malo mi je neshavtljivo da zdravstveni radnici, ljekari pokazuju određeno nepovjerenje prema vakcinaciji. U pojednim sredinama bilježi se mali odzvi upravo zdravstvenih radnika, osoba koje treba da se bore protiv virusa. Da se toliko nepovjerenje pojavi nije mi baš shvatljivo, prim. dr. Šefadil Spahić direktor ZZJZNP

 

Kreće revakcinacija protiv Kovida mlađe populacije. Njih 180 prijavilo se na području Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar elektronskim putem.

 

Fajzerovom vakcinom 180, vidjet ćemo njihovu starosnu kategoriju. Ovih dana ćemo dobiti i spiskove za kinesku vakcinu. Ono što smo uočili je problem među pojedincima koji ne znaju kako da se prijave. Zato smo pojačali rad mladih pa pozivam sve osobe kojima je nejasno ili iz bilo kojeg razloga ne mogu da se prijave elektronskim putem da se u prostoru Doma mladih obrate volonterima koji će ih uputiti i pomoći prilikom prijave, ističe dr. Spahić

 

Inače, bez obzira na broj vakcinisanih još nije došlo vrijeme kad se stvorio zaštitini imunitet. Kod prijema jedne doze pojava antitijela samo je u 60 posto slučajeva.

 

Zato se vrši revakcinacija i poslije 21 dana procenat osoba kod kojih se javljaju antitijela je oko 90 posto. Na svom ličnom primjeru mogu reći da desetog dana poslije revakcinacije nisam imao zaštitna tijela koja su se pojavila četrnaestog dana.

 

U svemu tome bilježi se i pojava pozitivnih koji su, kako kaže, sijači virusa a pritom nema pridržavanja epidemioloških mjera što je dodatan alarm.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img