Tandir: Suštinski obračun s kriminalom i korupcijom desit će se kad sve truhle jabuke unutar sistema budu procesuirane

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Poslanički klub Stranke pravde i pomirenja, Ujedinjene seljačke stranke glasat će za dva, kako kaže poslanik Samir Tandir prijedloga autentičnih tumačenja odredaba Zakona o sprečavanju korupcije i Zakona o visokom obrazovanju koje je podnio Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Što se tiče borbe protiv korupcije Tandir ističe da se sa riječi prešlo na djelo i da je razbijena jedna od najvećih mafijaških grupa za šta treba, poručuje, odati priznanje državnom vrhu.

– Ono što je jako važno je nastaviti čišćenje unutar sistema jer je nemoguće napraviti ozbiljnu kriminalnu grupu ukoliko oni nemaju podršku unutar sistema pogotovo kada je u pitanju Ministarstvo pravde, MUP, ali i određeni ljekari koji daju opravdanje kriminalcima kroz lažna uvjerenja da su oni povrijeđeni a ne oni kojima su nanijeli povredu.

Navodi ponovo i slučaj napada na Irfana Ugljanina,  građanskog aktivistu u Novom Pazaru

– I kad analizirate dokumentaciju koju imaju oni koji su usred dana napali čovjeka vidjet ćete da su oni dobili od nekih doktora nekakvu zdravstvenu dokumentaciju. To je nešto što treba ispitati i suštinski obračun s kriminalom i korupcijom desit će se kad sve truhle jabuke unutar sistema budu procesuirane i u zatvoru.

Što se tiče obrazovanja, strateški je, kaže, jako važno svakoj državi i društvu.

– Ono što nam je posebno važno je da sve građanke i građani imaju pravo na obrazovanje, da to ne bude samo privilegija bogatih, tatinih i maminih sinova, da sva naša djeca imaju jednaku šansu. To je, mislim, cilj svih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije ali je cilj onih građana koji nas biraju na izborima. Važni su nam dobri putevi, kanalizacija, rasvjeta, društveni proizvod ali prije svega obrazovanje, šta djeca uče u školama.

Analizira li se svjetska ekonomija, dolazi se do zaključka da Švicarska ili Japan mnogo manje imaju prirodnih bogatstava nego neke afričke zemlje. Nemaju kaže, dijamante koje ima Zajir ali im je standard koji imaju građani daleko veći.

– Zašto? Zbog ljudskog resursa. Ukoliko imamo generacije koje su dobile adekvatno obrazovanje i mogu ga primijeniti u životu imat ćemo i ekonomski rast. Džaba nam sva bogatstva ukoliko naša djeca dobiju obrazovanje koje nije funkcionalno ili ukoliko ne dobiju adekvatno obrazovanje. Važno je imati smjenjivost pogotovo kod visokoškolskog obrazovanja. Kao što u politici kažemo da ministarstva, opštine ne mogu biti ničiji feudi jako je važno da univerziteti, katedre, ne budu ničiji feudi već da imamo zdravu konkurenciju gdje će mladi kadrovi, profesori, doktori, docenti brzo napreddovati a da ne bude jedna uža interesna grupa koja je zarobila jednu katedru i i kasta koja određuje ko i kako može da napreduje

S pozicije zakona, nemoguće je i neprihvatljivo da u akreditacionim tijelima sjede ljudi koji su direktno involvirani u sukob interesa.

– Ne mogu ja kao radnik, član određenog univerziteta da odlučujem da li ispunjava drugi konkurentski univerzitet. Jako je važno povesti suštinsku debatu s čistom situacijom. Ukoliko želite biti neovisan organ morate izaći iz pripadnosti bilo kojem univerzitetu.

U danu za glasanje poslanički klub Stranke pravde i pomirenja, Ujedinjene seljačke stranke podržat će oba tumačenja

Izvor: SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img