Home Vijesti Izašla iz štampe nova knjiga prof. dr. Harisa Hadžića pod naslovom: “Na...

Izašla iz štampe nova knjiga prof. dr. Harisa Hadžića pod naslovom: “Na putu vjere, tradicije i kulture”.

522
0

Knjiga je napisana na 390 stranica i sadrži više naučno-stručnih autorovih radova, koji su vezani za historiju, tradiciju, običaje, jezik i kulturu Bošnjaka Sandžaka. Autor je službenik Mearifske službe Mešihata IZ-e u Srbiji, i prof. na FIS-u na predmetima Kiraet i Islamska kultura I civilizacija. Doktorirao je sa 29 godina kao jedan od najmlađih doktoranata u regionu, iz oblasti Islamske kulture i civilizacije. Ovo je njegova peta objavljena knjiga, a u pripremi za štampu ima još tri.

“Poznat je stav islama po pitanju edukacije i obrazovanja. Mi u Mešihatu IZ-e u Srbiji kroz sve svoje institucije trudimo se da odgajamo i obrazujemo mlađe generacije, ali i sebe da usavršavamo, jer nauka i učenje znače od kolijevke do groba, a ne da prestane nakon fakulteta ili doktorskih studija. U tom smislu i naš FIS vodi računa ne samo o svojim studentima, već i o svojim predavačima i profesorima i o onome što se zove permanentno usavršavanje i konstantno obrazovanje. U tom smislu je i nastala ova moja knjiga koja nosi naslov: “Na putu vjere, tradicije i kulture”. Ona se sastoji od više mojih radova podijeljenih u nekoliko poglavlja. Svi ti radovi, kako i sam naslov knjige kaže, tiču se vjerske tematike, tradicije, adeta i običaja našeg naroda, svih pripadnika islama na ovim prostorima”, kazao je autor.

Tri poglavlja u knjizi, a svako je posebna priča za sebe i ima svoju simboliku i težinu, ističe autor.

Autor prof. dr. Haris ef. Hadžić od 2014. godine obnaša i funkciju predsjednika resora za kulturno nasljeđe, koji je u sklopu Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ). Pored navedenog, 23. juna 2019. godine uzeo je idžazu za Kur'an, od kairskog šejha hfz. Mustafe Kahmeesa, koji je jedan od šejhova poznate škole Kur'ana “Imama Masaravi” iz Kaira. Kao muhaffiz, do sada je izveo 4 hafiza Kur'ana Časnog, a od 2010. godine član je Savjeta sa da'vu Mešihata IZ-e u Srbiji.

SANA: Hamza Škrijelj
FOTO: SANA