Home Vijesti ZZJZNP: Opravdan strah da bi se mogli ponoviti juni i juli

ZZJZNP: Opravdan strah da bi se mogli ponoviti juni i juli

164
0

Dok traje revakcinacija ozbiljna je epidemiološka situacija u Novom Pazaru i Tutinu. Samo jedanaest osoba hospitalizovano je u Opštoj bolnici u posljednja dva dana. Riječ je o pacijentima koji su bili pozitivni na PCR testu, liječeni kući ali je došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja s obostranim upalama pluća.

 

Koristim priliku da pozovem sve naše građane da se na vrijeme jave zdravstvenoj instituciji, da ne čekaju kod kuće iako su dobili određenu terapiju. Sve 232 osobe koje su imale kontakt s oboljelima pratimo, pozivali smo ih telefonom i 52 su kod kuće pod antibiotskom terapijom. Ipak, ukoliko dođe do pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja još jednom molim da se jave Kovid ambulanti, kaže prim.dr. Šefadil Spahić direktor ZZJZNP

 

Inače, u Novom Pazaru ne poštuju se protuepidemijske mjere. Sve su, između ostalog, primjetnija okupljanja što bi moglo u jednom trenutku dovesti do eksplozije. Lako bi se u Novom Pazaru u ovakvoj situaciji mogli ponoviti juni i juli prošle godine.

 

Sasvim moguće da se i to desi. Moramo biti pametni i obazrivi. Nijedna eksplozija ne može da se kontroliše kad odjednom imamo veliki broj oboljelih s teškom kliničkom slikom. To je kao voda, ona drži tamo gdje je izolacija ali traži pukotinu.

 

Nažalost, mnogo je i onih koji ne žele sarađivati ili i dalje ne vjeruju u sve što se dešava. Ima i takvih koji burno reaguju na poziv iz Zavoda, ali svi trebaju da shvate da se podaci ne prikupljaju zbog nekoga za nešto već se stanje nastoji držati pod kontrolom. Ko ne želi ljeto prošle godine u Novom Pazaru neka poštuje pravila. Ako ste zaraženi, stroga izolacija, a za sve kontakte izolacija do dolaska PCR testa. Do danas jedini odgovorni u poštivanju mjera su najstariji sugrađani, ali i kad je vakcinacija u pitanju