Home Vijesti SPP i SNS potpisale sporazum o saradnji – Predviđena izgradnja auto-puta, Kliničkog...

SPP i SNS potpisale sporazum o saradnji – Predviđena izgradnja auto-puta, Kliničkog centra, gasifikacija, zamjena elektro-mreže

1549
0

Stranka pravde i pomirenja i Srpska napredna stranka potpisale su danas sporazum o saradnji, a potpisnici su saglasni u tome da je u njegovoj osnovi normalizacija odnosa Srba i Bošnjaka, kao i politika pomirenja.

Sporazum su potpisali potpredsjednik SPP-a Samir Tandir i generalni sekretar Edin Ðerlek, a u ime SNS-a predsjednik Izvršnog odbora Darko Glišić i potpredsjednica Glavnog odbora Marija Obradović.

Tandir je kazao da je Sporazum jako važan, a da je najbitnija stvar ta što daje podsticaj politici pomirenja.

„Nema trajne stabilnosti jugozapadnog Balkana bez dobrih odnosa Srba i Bošnjaka i Srbije i BiH”, kazao je Tandir.

Istakao je da Sporazum tretira pitanja nacionalnih manjina i dodao da prema posljednjem popisu u Srbiji trećinu građana čine predstavnici nacionalnih zajednica.

Sporazum stavlja tačku na pogrešne politike iz Sandžaka, kazao je Tandir i naveo da su dosadašnji politički predstavnici tog dijela naše zemlje tražili pozicije za sebe.

„Ovaj Sporazum predviđa nešto što je važno svim građanima koji u Srbiji, na prostoru Sandžaka žive jer rješava njihove goruće probleme“, kazao je Tandir i pojasnio da ako se nema struje i vode, ako je rupa na putu to se tiče svakog građanina bez obzira na njegovu nacionalnost.

Glišić je nakon potpisivanja istakao da su puna normalizacija srpsko-bošnjačkih odnosa, garantovanje vjerskih sloboda, temelj Sporazuma, koji, kako je naveo, ne predviđa ničije kadrovsko namirivanje.