Home Vijesti Otvoren četvrti punkt za vakcinaciju u Novom Pazaru

Otvoren četvrti punkt za vakcinaciju u Novom Pazaru

214
0

U Domu za mlade u Novom Pazaru otvoren je treći punkt za vakcinaciju protiv korona virusa. Bit će vakcinisani svi oni koji se budu prijavili putem elektronske pošte. Šezdesetpetogodišnji Radoje Bekčić u ljeto je preležao koronu i jedva, kaže, ostao živ.

S pojavom vakcine odlučio sam da se vakcinišem. Tako spašavam sebe, porodicu, okolinu I mislim da je to spas ne samo Srbije nego čitavog čovječanstva.

Isto razmišlja i sugrađanin Mithat Nokić.

Mislim da svako ko razmišlja trebalo bi to da uradi, pa čak i oni koji zaziru od svega toga. Ne znam zašto bi idalje čekali, ne vidim logiku.

Punkt u Domu za mlade radi u dvije smjene svakog dana od 8 do 18 sati. Sve je organizovano do antišok terapije I kiseonika.

Trebalo bi svi pacijenti da se prijave preko e-Uprave da bi imali nadzor koliko vakcina treba za revakcinaciju. Nijedan pacijent ne može primiti vakcinu a da nije pregledan. Prvo obiđe registraciju, mjeri se temperatura, potpisuje saglasnost, potom doktor pregleda pacijenta I daje svoju saglasnost da pacijent bude vakcinisan, ističe Selima Maljevac med. sestra Doma zdravlja

Podršku daju maturanti Medicinske škole. Ističu, lijepa prilika za završetak školovanja kroz praksu. Prvi su koji dočekaju pacijente, popune osnovnu dokumentaciju, upoznaju s onim što ih očekuje.

Došli smo da volontiramo da bismo stekli iskustva. Osjećamo da je to nešto što je naša obaveza, pomažemo zdravstvenim radnicima jer I mi ćemo uskoro biti u njihovom poslu. Sretni smo što u ovakvim situacijama možemo uskočiti, kaže Ema Nicević maturantica Medicinske škole

Inače, do danas je vakcinisano više od dvije hiljade osoba. Iz Zavoda za javno zdravlje vjeruju da će se brojka povećati u narednom periodu.

Sad je dostupna kineska vakcina. Imamo dovoljno doza.Sutra dobijamo Fajzerove za revakcinaciju zdravstvenih radnika I onih 300 osoba koje smo vakcinisali prije 21 dan, kaže prim.dr. Šefadil Spahić direktor ZZJZNP

U Tutinu nešto drugačija situacija. Mnogo manji odziv.

Tako to ide kod nas. Prvo jedno nepovjerenje pa kad vidimo da kod ovij koji su dobro prošli nema kontraindikacija onda se priključujemo sci ostali. Bilo bi mi žao ako se pojavi veliki broj zainteresovanih a da u tom periodu ne bude dovoljno doza, upozorava dr. Spahić

Trenutno je obezbijeđeno dovoljno vakcina i za Novi Pazar i Tutin, ali treba, kako kaže, na vrijeme  razmišljati i o tome šta će se desiti u suprotnom.