Hajro ef. Tutić: Prije bih ruku odsjekao nego njom glasao za izjednačavanje bošnjačkih alima sa dokazanim zločincima

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Bošnjačka javnost ovih dana uzburkana je zbog, po mišljenju većine, sramne odluke predstavnika skupštine Parlamenta BiH o izjednačavanju bošnjačkih alima i velikana sa već dokazanim i osuđenim ratnim zločincima i fašistima. Da stvar bude još gora, podršku takvoj odluci dao je i veliki broj Bošnjaka u Parlamentu BiH, a među njima i predsjednik Sabora IZ-e u BiH. Tim povodom razgovarali smo sa Hajrom ef. Tutićem, savjetnikom u medžlisu IZ-e Novi Pazar i učenikom alima Husein ef. Đoza. Na početku, osvrnuo se na djelovanje i stav Husein efendije kao profesora.

“Husein ef. Đozo imao je poseban lik, nur, jedan muški stav. Njegova gestikulacija, priča, gestikulacija rukama kada bi htio nešto nama da objasni, kada bi nešto htio da obavezno zapamtimo, da utuvimo – on je to na svaki mogući način pokušavao i nijednog momenta se nije moglo desiti da nismo koncentrisani na njega. Mi smo se radovali časovima i danima kada bi on dolazio kod nas i uvijek bi se kod nas stvorilo jedno osvježenje. Imam jednu zamjerku mojim kolegama u BiH, mojim drugovima i onima koji su bili i oni koji nisu bili sa mnom u razred, ali im je on bio profesor – zamjeram im i čudi me da niko ozbiljnije ne reaguje. Mislim da je Husein ef. Đozo u nas ugradio jedan veliki patriotizam, čvrst i odlučan odnos prema državi, društvu, zajednici, ali i odnosu prema drugima”, kazao je Hajro ef. Tutić.

Najavio je, ističe Hajro ef. Tutić, alim Đozo da će doći teško vrijeme. Kada su ga upitali učenici o kakvom se vremenu radi, on im je rekao da je to vrijeme kada će se ulema ponižavati, a alimi i njihova dostignuća minimizirati.

“Vrlo interesantna stvar… Husein ef. Đozo kao da je znao šta će se događati sa autoritetima i nama učenicima bi govorio sljedeće: “Djeco moja, doći će mnogo teško vrijeme. Najteže vrijeme za muslimane i islam će biti onda kada će se urušavarti autoriteti, ulema. Tada će se ponižavati i minimizirati kao ljudi i njihov doprinos. To će biti vrlo opasno vrijeme”. To je vrijeme, nažalost, došlo. Mi, kao učenici, nismo to doživljavali kao nešto čudno, ali sada mi se vraća pamćenje, jer sam svaku njegovu riječ upijao, pa me to poslije podsjetilo kroz život svoj i dugogodišnji rad u Islamskoj zajednici da zaista mi muslimani, Bošnjaci, nažalost najprije udarimo na svoje autoritete”, dodaje Hajro ef. Tutić.

Nepojmljiv mu je potez bošnjačkih članova Parlamenta BiH, a posebno jednog od njih koji je i predsjednik Sabora IZ-e u BiH. Hajro ef. Tutić poručuje da bi prije svoju ruku odsjekao nego glasao za jednu takvu sramnu odluku.

“Kakva je to cijena bila, kakav razlog, koji povod da se Husein efendija i ovi ostali poravnaju sa ovima da ih ne ređam redom, od Draže Mihajlovića pa sve redom, pa sve do ovih najnovijih – to je zaista zločin. To je, po meni, najveća sramota, greška, ljaga i mrlja koja je pala na redove Bošnjaka u BiH, na političke predstavnike u tom Parlamentu, iz kojih god stranaka da dolazili, ali je zaprepašćujuće za mene lično da u tome učestvuje predsjednik Sabora IZ-e u BiH, mislim da to stvarno nema smisla. Da li je to taj gospodin prevideo, ne vidio ili po zadatku uradio, to ostaje njemu na dušu i pred Bogom i pred ljudima. Ja bih prije posjekao ruku nego je digao da glasam za nešto što nije prvo tačno, a drugo – udariti na takvog autoriteta, mislim da tu nema mnogo komentara”, zaključio Hajro ef. Tutić.

Cijelu emisiju pogledajte večeras na STV sa početkom u 20h.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img