Ski-centar “Žari” bez struje

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Iako nije mondensko poput Kopaonika, na ski centar Žari u Sjenici dolaze istinski zaljubljenici u skijanje. Struje nema za ski liftove, tu nemate gdje popiti ni čaj ni sok a kamoli nešto pojesti. Nema čak ni struje za liftove ali ovi ljude ne odustaju. Dolaze iz svih krajeva Srbije. Ovo nije samo rekreacija već privredna grana u koju treba uložiti i koja će dati rezultat. Poludnevna karta je 300 dinara, cjelodnevna 500 a ski opremu možete iznajmiti u Sjenici za 5 eura.

 

-Prečesto nema struje i dešava se zastoj u radu lifta ali nadam se da će to brzo da se riješi. Ovo što mi imamo nema niko, da je blizu, pristupačno, povoljno, kažu posjetioci.

-Evo sedam dana nas ljudi iz Elektrodistribucije isključuju popravljaju kvar u Barama. Sve to razumijem ali ne razumijem inženjere koji nisu napravili da odvoje stazu koja je u interesu za cio Sandžak. Ja sam se popeo, naučio sam. Šezdeset godina se skijam i peo sam se danas dva, tri puta, ističe profesor iz Sjenice.

 

A djeca uvijek nađu rješenje

-Dođite ovdje, mnogo je lijepo. Možete se spuštati, ponekad nestane struje na liftu ali nađemo neku zanimaciju

 

Ko ne zna skijati a želi naučiti, ni to nije problem.

 

Kad volite zimu ništa ne može da vas spriječi da dođete na stazu koliko god da je minus i snijeg. Voljela i želja za skijanjem su neprevaziđeni, poručuje Zerina Rahić instruktorica

Boban Vasojević, direktor Ustanove za sport apeluje na nadležna ministrastva da se na tih 35 kilometara ako ne i više ugradi digitalni rastavljač da ne trpi čitava linija bez struje.

-Ovdje ipak dođu mnogi jer su Žari sve više prepoznatljive. Ovdje je jedna i od najljepših staza dužine 800 metara uz žičaru 1200 metara ukupne dužine. Prilagođena je za sve uzraste. Trenutno imamo oko 50 cm utabanog snijega što nam omogućava za cio mjesec pa čak i da puhne jugo neće uspjeti da je otkravi.

 

Ljepotu Žari malo šta može zamijeniti. Svi uživaju i jedva čekaju naredni dan da se ponovo vrate. Još da ima struje a tek kad bi bilo reflektora pa i za noćno skijanje. Dotad, šta je tu je. Samo pravi zaljubljenici u skijanje na ovoj su stazi. Priča u emisiji “Naš lijepi Sandžak” u nedjelju od 20 sati.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img