Home Rubrike Vijesti Sandžački muftija: Cilj je osnovati žensku medresu u svakom gradu u Sandžaku

Sandžački muftija: Cilj je osnovati žensku medresu u svakom gradu u Sandžaku

1080

Posebna je uloga Medrese Gazi Isa-beg u Rožajama. Sve ove godine radi u punom kapacitetu i dala je, kako kaže sandžački muftija, posebnu dušu tom gradu.

 

U Rožajama je bila jedna velika borba koju, vjerujem, da smo ostavili iza sebe, da sad dolazi novo, bolje vrijeme, komotniji uslovi za rad i djelovanje. Medresa u Rožajama pokazala je svoju žilavost, snagu, stožernost i na svim vjetrometinama i burama opstala. Medresa nije samo zgrada. Medresa podrazumijeva i sve roditelje koji su školovali svoju djecu, učenike i učenice koji su kroz nju prošli, kaže Abdurahman ef. Kujević sandžački muftija i predsjednik Uprave Medrese

 

Da li će u Rožajama biti osnovana i muška medresa procijenit će, kaže, okolnosti

 

Da li da otvaramo još negdje i muško odjeljenje Medrese, presudit će okolnosti a ono što je prioritet je da u svakom sandžačkom gradu gdje postoje uvjeti za to postoje odjeljenja ženske medrese. Muška Medresa ima svoju centralu u Novom Pazaru i može sigurno da zadovolji potrebe svih muslimana u Sandžaku. Ipak, jedna Ženska Medresa ne može zadovoljiti potrebe svih muslimana u Samdžaku i za to smo se izlili na ostale gradove, kasabe, varoši. Vjerujem da će Sandžak sa svim svojim odjeljenjima Medrese još ljepše blistati.

 

Sva se sreća svakako dijeli s dijasporom kao velikom podrškom. Medresa je, kaže, identitet bez kojeg ovog naroda ne bi bilo.

 

Previous articleSki-centar “Žari” bez struje
Next articlePrim.dr. Spahić: Izabrani ljekari odlučit će ko će koju vakcinu primiti