Tandir upitao Državnog revizora: Zašto nije spriječena pljačka Sjenice?

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Na dnevnom redu skupštine Republike Srbije našli su se izvještaji Zaštitnika građana za 2019. godinu, izvještaj Povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, izvještaj Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti za 2019. godinu i izvještaj o radu Državne revizorske institucije za 2019. godinu. Narodni poslanik Samir Tandir imao je zapaženo izlaganje u kojem se osvrnuo na niz gorućih problema. Komentirajući Državnu revizorsku instituciju, podvukao da je jako važna, posebno za one građane koji dolaze iz unutrašnjosti.

“Što se tiče državne revizorske institucije, ona je također jako bitna, a posebno za nas koji sada dolazimo kao građani ove zemlje iz unutrašnjosti, jer birokratija je jedno a život je drugo. To mislim u diskusijama svih poslanika koji dolaze, kako se to kolokvijalno kaže, iz unutrašnjosti, vidjet ćemo neka odstupanja i neprimjenjivost. Zakon treba da nam uredi život i da ga učini funkcionalnijim, ali zakon koji nije primjenjiv i koji ne možemo da sprovedemo u djelo jednostavno treba pod hitno mijenjati. Zato smo mi plaćeni ovdje od strane građana, ali zato ste i vi izabrani i zato jednom sinergijom moramo obezbijediti da se problemi o kojima su neke kolege govorile i sigurno će govoriti više ne dešavaju”, apostrofirao je Tandir.

Pohvalio rad Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitnika građana. Podvukao da postoji dobar zakonodavni okvir, ali da je problem sama implementacija. Osvrnuo se na probleme službene upotrebe jezika i pisma manjinskih zajednica, zatim obrazovanje, te informisanje na svom jeziku.

“Ja mislim da mi u većini slučajeva imamo dobar zakonodavni okvir, međutim ono što mislim da fali u praksi jeste implementacija, i to kada imamo službenu upotrebu jezika i pisma manjinskih zajednica, kada imamo obrazovanje, gdje ja moram da istaknem da, kao javna ličnost i predstavnik najjače bošnjačke stranke, vrlo često sam pozivan da obrazlažem zašto u određenoj školi mi tražimo službenu upotrebu jezika i pisma? To je nešto što garantuje Ustav, što garantuje zakon i mislim da nema potrebe da posebnu energiju trošimo na to. Moramo se navikavati šta je to vladavina prava, šta je to poštivanje Ustava i šta je to poštivanje različitosti u ovoj zemlji. Imamo problem i kada je u pitanju informisanje i više puta i u ovim skupštinskim debatama i diskusijama jedan zaista neprihvatljiv odnos medijskog javnog servisa RTS-a koja je odbila na jedan krajnje neprihvatljiv način kreiranje redakcije na bosanskom jeziku uz obrazloženje da oni dovode u sumnju postojanje našeg jezika, koji je temelj našeg identiteta. Molim vas, na koji način mi to u 21. vijeku diskutujemo sa jednom takvom institucijom koja vam daje jedan tako grub i neprihvatljivo odgovor”, istakao je Samir Tandir.

Uslijedilo pitanje i predsjedniku Državne revizorske institucije zašto niko nije punih sedam godina dolazio u kontrolu lokalnoj samoupravi Sjenica i kada je bila kontrola u opštini Tutin?

“Prethodnih mjeseci vršila se revizija pravilnosti poslovanja u opštini Sjenica u dijelu koji se odnosi na Javne nabavke za 2018/19 godinu, kao i za rashode za zaposlene za 2019. godinu. U nacrtu izvještaja DRI navodi se da je za period ‘18/19 u opštini Sjenica potrošeno suprotno zakonu o Javnim nabavkama najmanje 262 miliona dinara. Također, ono što ja imam od podataka jeste da je dug Sjenice negdje oko 650 miliona dinara, što je 60% budžeta te opštine. E sada ja pitam vas kao državnog revizora kako se dozvolilo da taj dug toliko naraste? Ko je bio nadležan da prati tu situaciju, da li ministarstvo finansija, da li vi? Sad vi da ste predsjednik opštine, šta vi možete uraditi sa tolikim dugom? Dok servisirate sve te dugove, dok napravite reprograme, vama će jedan mandat proći. Šta je susština? Pa da spriječimo stvari da ih ne bismo poslije morali liječiti. I da mi odgovorite zašto 7 godina nije bila kontrola koliko ja imam podatke u lokalnoj samoupravi Sjenica i kada je bila kontrola u opštini Tutin? Dakle, šta ste preduzeli, jer mi imamo izjave nekih funkcionera u Novom Pazaru koji kažu da je sve to po zakonu rađeno, da tu nema ništa sporno, pa me zanimaju ti odgovori, a ja mislim da sam ih postavio vrlo jasno”, završava Tandir.

SANA – Hamza Škrijelj

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img