Home Vijesti Vladajuća većina ne želi izbore za Mjesne zajednice

Vladajuća većina ne želi izbore za Mjesne zajednice

430
0

Skupština Novog Pazara otpočela je zasijedanje na kojem će se raspravljati o trećem rebalansu za ovu i nacrtu budžeta za sljedeću godinu, kao i planovima i programima rada javnih preduzeća za 2021. godinu.

Na početku sjednice odbornici iznijeli niz prijedloga za dopunu Dnevnog reda.

Odbornik Stranke pravde i pomirenja Edin Numanović predložio raspisivanje izbora za Savjete mjesnih zajednica na teritoriji Novog Pazara. Numanović istakao da su 2009. godine raspisani posljednji izbori za Mjesne zajednice, te da po Zakonu o lokalnoj samoupravi mandat savjetima Mjesnih zajednica traje četiri godine, to znači da se punih sedam godina krši Zakon o Lokalnoj samoupravi.

– Ograničili smo građane da ostvaruju svoja prava. Sva finansijska sredstva koja je Mjesnim zajednicama dodjeljuju budžetom nemaju nikakvog smisla i postojanje Mjesnih zajednica nema smisla ako nemamo legitimno izbaran Savjet koji će raspologati tim sredstvima. I biti prva instanca kojima će se građani javljati za neke svoje potrebe.

Prijedlog odbornika Numanovića o raspisivanju izbora za Savjet mjesnih zajednica nije prihvaćen od strane vladajuće većine.