Home Rubrike Vijesti Đerlek: Budžet netransparentan, previše sredstava ide na kazne i usluge po ugovoru

Đerlek: Budžet netransparentan, previše sredstava ide na kazne i usluge po ugovoru

521
0

Odbornici Skupštine grada Novog Pazara raspravljaju o 35 tačaka, među kojima su rebalans budžeta za tekuću i nacrt lokalnog budžeta za predstojeću godinu. Odbornik SPP-a Edin Đerlek kazao da je budžet netransparentan ukazavši na zvanične podatke sa sajta transparentnosti Srbije.

– Ja moram da čestitam koleginici Senadi na ovako veštom i elokventnom predstavljanju budžeta, na način na koji je glorifikovala ovaj budžet neko bi pomislio da je to zaista remek djelo finansijskog planiranja. Mišljenja sam da je gradonačelnik taj koji je trebao da obrazlaže budžet građanima obzirom da je to najvažniji dokument i on je taj koji treba da obajsni zašto se neke pozicije značajno mijenjaju. Kada gledamo ovaj budžet, prvo ću krenuti od onoga što je najvažnije za jedan budžet, a to je transparentnost. Ovaj budžet, to sam i ranije govorio za prethodne budžete, je netransparentan, on je samo prividno transparentan, međutim suštinski on je netransparentan, a obzirom da volim da svoje riječi potkrijepim dokazima i sada imam dokaze za to. Gradonačelnik je maloprije govorio da je Novi Pazar prvi ili drugi po transparentnosti u Srbiji i navodio je transparentnost Srbije kao kuću koja vrši takvu jednu analizu. Međutim, kada uđete u njihove analize vidite da na sajtu transparentnosti Srbije, Novi Pazar stoji na 30. mjestu kada je u pitanju budžet, volio bih da ovo gradonačelnik pogleda. Kada su pitanju javne nabavke, Novi Pazar je na 101. mjestu, gotovo na začelju, jako je važno da se uzme u obzir mjesto Novog Pazara kada je u pitanju budžet i kada su u pitanju javne nabavke, pa onda da se na osnovu toga govori o transparentnosti grada Novog Pazara.

On je kazao da Novom Pazaru trebaju kapitalni projekti, kazao da za usluge po ugovoru Grad svaki dan isplaćuje po 700 eura, a da za kazne i penale Grad izdvaja čak 21 milion dinara.

– Osvrnut ću se i na kapitalne projekte, mi smo od 2016. do 2020. imali nekih 37 kapitalnih projekata, sa 37 kapitalnih projekata pali smo bukvalno samo na 3 projekta o kojima govorimo ove godine a to su komunalna izgradnja komunalne infrastrukture, zemljište i projektno planiranje, međutim mi ne znamo šta to znači zemljište i ne znamo šta to znači projektno planiranje. Obzirom da kapitalni projekti trebaju biti nešto što je nužno i neophodno za građane, smatram da ovdje treba uvrstiti kapitalan projekat javna garaža, o kome sam ranije govorio. Mi smo svi svjesni da imamo jedan opšti kolaps u saobraćaju, da imamo nedostatak parking mjesta, da je to jedan veliki problem u Novom Pazaru i to sam ranije govorio i u trenutku dok ovo govorim, jedan Kruševac koji ima 57.000 stanovnika, koji je duplo manji od Novog Pazara završava izgradnju treće javne garaže. Dakle, ovo je nešto što sigurno treba uvrstiti u kapitalne projekte i mislim da za to samo treba volje, postoji i model javno-privatnog partnerstva, to je model koji je u EU prihvaćen, samo treba postojati volja, međutim koliko vidimo i pored nekoliko apela da se taj problem riješi, ovdje vidimo da niko ne želi da taj projekat uvrsti u kapitalne projekte. Drugo ono što vidimo ovdje sada konkretno vezano za neka povećanja u budžetu, prva stvar jesu dotacija NVO. Kada su u pitanju dotacije NVO, ovdje vidimo 12 miliona više opredjeljeno u odnosu na treći rebalans budžeta ove godine, prošli put smo govorili o tome, nedopustivo ej da grad koji grca u siromaštvu i koji se suočava sa slojevitim problemima da se u takvim okolnostima povećavaju dotacije za NVO pri čemu ne znamo da li su te NVO postojeće ili fiktivne a još manje znamo na šta se troši taj novac. Treća stvar na koju želim da se osvrnem jesu usluge po ugovoru, za te usluge se izdvaja 19,5 miliona, kada to podijelite na radne dane, to znači da ovaj grad svaki dan daje 700 eura za usluge po ugovoru pored svih stručnih službi koje imamo u ovom gradu. Koleginica Senada je spominjala nekoliko kategorija, pogotovo onih ugroženih, meni je drago što je to spomenula, sada ćemo vidjeti koliko mi brinemo o takvim kategorijama, kada malo uporedimo ove podatke. Za kazne i penale mi dajemo 21 milion, to je više od čitavog budžeta za razvoj poljoprivrede, to je dva puta više od ukupnog budžeta za zaštitu životne sredine, to je tri puta više od ukupnog budžeta za stipendije učenicima i studentima, to je četiri puta više od ukupnog budžeta za djecu oboljelu od rijetke bolesti. Je li vam sada jasno za šta mi trošimo naše pare?

Previous articleSavjet za budžet i finansije jednoglasno usvojio 5 prijedloga SPP-a za budžetsku 2021.
Next articleNikšić: Novi Pazar bez rodno odgovorno budžetiranja